A legfinomabb fasírt titka: egyetlen összetevőt kell kicserélni a családi receptben

2025. június 16.

A jól bevált recepten csak egyetlen ponton kell változtatni és már meg is született a tökéletes fasírt.

Minap érdekes gyűjtést közölt a Magyar Mezőgazdaság azzal kapcsolatban, mennyiféleképpen lehet ma már jó minőségben helyettesíteni a húsokat növényi alapú élelmiszerekkel. Nem kell lemondania a hamburgerről, fasírtról, de még a steakről sem azoknak sem, akik vegetáriánus táplálkozást követik. A magyarok egyik kedvenc főzelékfeltétjére, a fasírtra több példát is hoz az említett cikk. Mint írják lehet helyettesíteni olyen szuperélelmmiszerekkel, mint a lencse, a babbal, a csicseriborsó, de még a cékla is szóba jöhet. Az alábbiakban idézzük a cikkből az idevágó részt.

„A növényi alapanyagok közül a hüvelyesek és főleg a lencse fehérjetartalma igen magas. Ízesítésével csodákat érhetünk el: a kömény, koriander és füstölt pirospaprika egészen »húsos« jelleget ad neki. A jól megfőtt lencse könnyen helyettesítheti a darált marhahúst fasírtokban, »húspogácsában«.

(…)

Ha a hüvelyeseknél járunk, nem szabad megfeledkeznünk a többi fajról sem, a számtalan bab és csicseriborsó is szuperélelmiszerek, egészségesek, laktatók és viszonylag olcsók is. A babból kiadós levesek, pörköltek, chilik és egytálételek készíthetők. Humusz mellett csicseriborsóból készülhet pörkölt, bolognai, fasírt vagy akár Cézár saláta is.

(…)

Cékla, dió, bab hármasából ugyancsak fenséges »húspogácsa« készíthető. Étrendi hatása kiváló: méregtelenítő, immunrendszert erősítő és antioxidáns egyszerre.”

Címlapfotó: Allen Rad / Unsplash