A 3 legjobb úti cél azoknak, akik szeretnek jókat enni

2023. december 03.

A vendégek értékelése alapján ezt a 3 helyet muszáj meglátogatnia mindenkinek, aki szereti a hasát.

Aki szeret enni, az legjobban teszi, ha a gasztrotúrája során Olaszország felé veszi az irányt. Ez immár hivatalos ajánlásnak is tekinthető. Egyedüli bravúrt végrehajtva három olasz város – Róma, Firenze és Nápoly – is bekerült a világ 10 legjobb gasztro-célpontja közé.

A kulináris élvezetek szempontjából legkedveltebb helyeket a Tripadvisor „Travelers’ Choice Best of the Best Awards” elnevezésű díj részeként választották ki. Az összeállítás azokat a szállodákat és éttermeket emeli ki, amelyekről nagy számban hagytak kiemelkedően jó véleményt az utazók. Nem kerülhet fel bárki erre a listára. Bár 8 millió hely adatlapja van fent, ezeknek csak kevesebb, mint 1 százaléka kapja meg ezt az elismerést. Olaszország három városa büszkélkedhet azzal, ők vannak képviselve a legtöbb vendéglátó egységgel ebben az 1 százalékban.

Az elsöprő talján siker nem meglepő. Olaszország rendkívül változatos konyhájának köszönhetően különösen gazdag színteret jelent ebből a szempontból is. A receptek és a felhasznált összetevők ugyanis sokszor régióról régióra, sőt, városról városra változnak.

A díjról beszámoló Forbes – mintegy alátámasztandó a díj jogosultságát – kiemelte a beválasztott három olasz város 1-1 különleges attrakcióját és helyi specialitásait. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Róma

A Devour Tours különféle food-túrákat és főzőtanfolyamokat kínál Rómában. Többek között olyan kóstolótúrát, ami az ókori zsidó negyedben kezdődik, ropogósra sült articsóka megízlelésével és egy családi pékség meglátogatásával.

Ha részt veszünk a túrán, a város történelmi központjába tovább haladva a finom péksütemények után kóstolhatunk sült tőkehalat, római pizzát és olyan tradicionális utcai ételeket is, mint például a porchetta. Közben még azt is megtudhatjuk, miről ismerszik meg egy autentikus olasz fagyizó.

Néhány tésztaétel Rómában, amit semmiképp ne hagyjunk ki: Pasta alla Carbonara, Cacio e Pepe és az ízletes Pasta all’Amatriciana.

Firenze

A Curious Appetite privát és kiscsoportos kulináris gyalogtúrákat kínál Firenzében. Ha ezek valamelyikén részt veszünk, helyi gasztro-írók, sommelier-k és gasztrotörténészek vezetésével tanulhatjuk meg, hogyan kell eligazodni a szabadtéri piacokon.

Emellett olyan autentikus helyi fogásokat is megkóstolhatunk, mint a schiacciata nevű laposkenyér vagy a kenyérrel készült firenzei paradicsomleves (pappa al pomodoro). És ha már itt vagyunk, érdemes kipróbálnunk a különféle helyi pácolt húsokat és kézműves sajtokat is, miközben megismerjük a város ételárusait. Azt se feledjük, a legenda szerint a világ egyik legdivatosabb koktélja is innen származik, szóval biztos, hogy kiválót kóstolhatunk ebből is Toszkána szívében.

Néhány kihagyhatatlan firenzei specialitás: Bistecca alla Fiorentina, Tagliatelle Funghi Porcini e Tartufo és Pappardelle al Cinghiale.

Nápoly

Nápolyban, a pizza szülőhelyén a Context Travel személyre szabott ételtúrákat szervez pizzakészítő műhellyel egybekötve. Itt tehát abszolút gasztro-lencsén keresztül szemlélhetjük a helyi kultúrát.

Miközben Nápoly történelmi központjában sétálunk, felfedezhetjük a város street food-bódéit és különleges élelmiszerboltjait. Ezzel bepillantást nyerhetünk, hogyan is fejlődtek a kulináris hagyományok az évszázadok során. Egy gyakorlati órán aztán képzett pizzaiolóktól tanulhatjuk meg a Pizza Napoletana elkészítésének művészetét.

Néhány olyan nápolyi étel, amiről nem érdemes lemaradni: Ragu Napoletano, Spaghetti alla Puttanesca és természetesen a Pizza Margherita.

Címlapfotó: marqquin / Unsplash