A leves, ami sok magyarnak régen a túlélést jelentette, ma viszont már tilos enni
Illatos és különleges, viszont fogyasztása komoly veszélyeket rejt magában.
Ínséges időkben, különösen a világháborúk élelmiszerhiánya alatt a varjúleves nem számított különlegességnek – sok magyar faluban a túlélés egyik kulcsa volt. Elkészítéséhez a madarat megkopasztották, hideg vízben feltették a tűzhelyre, majd sárgarépával, petrezselyemmel, karalábéval és tésztával főzték három-négy órán át, egészen addig, amíg a hús megpuhult. A falvakban leginkább a fiatalabb varjúfiókákat vadászták, hiszen az idősebb madarak húsa kemény volt.
A varjúhús ízét sokan a vadhúshoz hasonlították, de a legtöbben nem élvezetből, hanem szükségből ették. A Csallóközben vagy az Alföld egyes részein még az 1950-es években is emlegették a varjúlevest, mint a szegények ételét.
Magyarországon több varjúfaj is él, de nem mindegyikre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A vetési varjú (Corvus frugilegus) és a kormos varjú (Corvus corone corone) védett faj, így elpusztításuk, elfogyasztásuk törvénybe ütközik. A vetési varjú természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a kormos varjúé pedig 25 ezer. A dolmányos varjú (Corvus cornix) ezzel szemben nem védett – vadászidénye július elsejétől február végéig tart.
Ez azt jelenti, hogy elméletileg a dolmányos varjú húsa fogyasztható, amennyiben a madarat szabályos vadászati körülmények között ejtik el, és a hús állategészségügyi szempontból biztonságos. A gyakorlatban azonban ma már szinte senki nem eszi. Ennek egyik oka, hogy húsa erősen markáns ízű, emellett a dolmányos varjú főként döghússal, magvakkal és rovarokkal táplálkozik, ezért az egészségügyi kockázatok miatt általában nem ajánlják emberi fogyasztásra.
Míg Magyarországon ma már senki nem főz varjúlevest, Japánban éppen mostanában vált vitatémává az elterjedése. A Tokyo Shimbun című lap 2023-ban arról írt, hogy egyre több kísérletező kedvű japán próbálja ki a nyers varjúhústsashimi formájában. A sötétvörös, vékonyra szeletelt húst szójaszószban pácolják és frissen tálalják, a kóstolók szerint pedig „lágy, illatos és különleges”.
A japán egészségügyi szervek viszont azonnal figyelmeztették a lakosságot: a nyers varjúhús fogyasztása életveszélyes lehet, mivel számos baktériumot, vírust és parazitát hordozhat.
Címlapfotó: Henrique Felix / Unsplash