Két magyar bort is a legjobb 29-be választottak a világ legnagyobb borversenyén!

2023. szeptember 03.

A borverseny 14 ezer indulója közül két magyar, egy villányi és egy tokaji bor is részesült a legmagasabb elismerésben.

2023. július 29-től augusztus 6-ig zajlott a Berliner Wein Trophy nyári fordulója. Németország és a világ egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén évről-évre komoly mezőny gyűlik össze. A négyszáz tagú szakmai zsűri mintegy 14 ezer tétel közül választja ki a legjobbakat. A versenyen számos magyar pincészet is meg szokta magát méretni.

2023 nyarán a magyar borászatok összesen 2 nagy aranyérmet, 65 aranyérmet és 2 ezüstöt szereztek. A Berliner Wein Trophy erősségét jelzi, hogy a versenyszabályzat rögzíti, legfeljebb a borok 30 százaléka kaphat aranyérmet. Ezen belül nagy arannyal a legjobb borokon belül is kiemelkedő tételeket díjazák, ami egy még sokkal szűkebb szelete a „tortának”. 2023 nyarán a 1542 aranyérmesből mindössze 29 bort ért ez a megtiszteltetés – közöttük két magyart!

A verseny legmagasabb kitűntetését, a nagy aranyat a Gróf Degenfeld Pincészet 2017-es 5 puttonyos tokaji aszúja, illetve a villányi Gere Pincészet 2017-es Attila Cuvée-je érdemelte ki. (A teljes eredménylista IDE kattintva böngészhető.)

Címlapfotó: CA Creative / Unsplash