Régen a pünkösd fő étele volt, pár éve hungarikum lett, mégis alig esszük
A pünkösdnek is megvannak a hagyományos ünnepi ételei, az egyik ma már hivatalosan is hungarikum.
2025-ben június első hétvégéjére esik pünkösd, ami a kereszténység egyik legfontosabb ünnepének számít karácsony és húsvét után. A hagyomány szerint ilyenkor a Szentlélek eljövetelére emlékezünk. Sokan nem tudják, ám ennek az ünnepnek is megvannak a sajátos, tradicionális ételei. Régen ilyenkor általában bárányt, birkát és libát fogyasztottak, desszert gyanánt pedig rendszerint valamilyen, az adott tájegységre jellemző fánk, kalács került az asztalra. A hagyományos főételek közé tartozik a 2013-ban a hungarikumok közé felvett karcagi birkapörkölt is.
A Nagykunságot az Alföld legnagyobb állattartó körzeteként tartották számon, így az ott élők táplálkozásában a juh mindig is kiemelten fontos helyet foglalt el. A húsának tartósítására általában nem nagyon volt szükség, mivel vágás után általában az egész állatot feldolgozták és elfogyasztották – ez adja a nagykunsági birkaételek jellegzetességét. A „karcagi” jelző tehát a rendhagyó főzési technikára utal.
Hogyan készül a birkapörkölt?
A pörkölt elkészítéséhez először is a hagyomány szerint szükség volt egy jókora darab öntöttvas lábasra, amibe az egész birka elfér. Ebben először az állat fejét, körmeit és farkát „megperzselték, majd víz hozzáadása nélkül lepirították a húst. Ezután az egészet egybefőzték a pacallal, a belsőségekkel és a többi testrésszel. A főzés során leginkább a magyar konyha olyan alapvető fűszerei kerültek elő, mint például az őrölt paprika, a fokhagyma, vöröshagyma, valamint a só.
Érdemes megemlíteni, hogy a laktató fogásnak közösségteremtő ereje is volt, hiszen az állat feldolgozása és elkészítése több emberes munkának számított. Éppen ezért nemcsak pünkösdkor, hanem a nagyobb ünnepek, események során is ezt tálalták.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Umar Farooq / Unsplash