500 forintért vesszük kilóját, pedig az erdőben ingyen szedhetünk belőle naponta 2 kilót

2025. november 17.

Tele van vitaminokkal, támogatja az immunrendszert. Kiváló lekvár és szörp készíthető belőle.

Kökény, galagonya, húsos som, csipkebogyó… Csak úgy sorjáznak a vitamindús bogyók az erdőkben, réteken. A haszon.hu gyűjtötte össze a tanácsokat és az előírásokat, amit mindenképpen jó észben tartani, mielőtt elkezdenénk szedni, amit éppen látunk.

1. Védett területen, magánterületen nem szabad gyűjteni, vagy kell hozzá a tulajdonos engedélye.
2. Vadon termő bogyók esetén is igaz: 2 kg/fő/nap a maximális szedhető mennyiség. 
3. Csak akkor szedjünk le egy növényt, ha egyértelműen meg tudjuk állapítani róla, hogy melyik fajról van szó. 
4. Figyeljünk a védett növényekre! Egyes növények eszmei értéke 250 ezer forint is lehet, ha ebből nagy mennyiséget szedünk le, az természetkárosításnak minősülhet, amely akár börtönbüntetést is vonhat maga után. 
5. A betakarításhoz jobb ollót használni, tépni nem szabad, mert sérülhet a növény.
6. Csak egészséges terméseket gyűjtsünk be.
7. Érdemes kerülni a forgalmas, szennyezett helyeket, és a gombák mellett növő példányokat is.

A galagonya, som és csipkebogyó jótékony hatásairól már írtunk, most következzen a kökény. A kökény nyersen elég savanyú, a legtöbben lekvárt vagy szörpöt készítenek belőle. Érdemes, mert C-vitaminban gazdag, de B-vitaminokat, antioxidánsokat (például flavonoidokat, mint a kvercetin és rutin), valamint csersavakat, pektint és szerves savakat is tartalmaz. Ezen összetevők révén támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, és antioxidáns hatással bír. Megéri tehát fogyasztani és akár az erdőből begyűjteni a szükséges mennyiséget ahelyett, hogy pénzt adnánk érte. Ha utóbbit választjuk kilónként akár 500 forintot is spórolhatunk – ennyibe kerül ugyanis jelenleg a boltokban.

Címlapfotó: Luke Porter / Unsplash