Fűszer és gyógyszer egyben a magyarok egyik kedvenc növénye

2025. április 15.

Híresen jó antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságú, emellett kiváló konyhai alapanyag.

A kakukkfű, más néven „Thymus vulgaris”, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Több mint 350 fajtája létezik. Széles hatásspektrumú, kitűnő gyógynövény. Levelei, virágai és illóolaja számos egészségügyi problémára kínál megoldást. Híresen jó antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságú, emellett kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó és köptető – olvasható a haszon.hu oldalon.

Mint írják, a kakukkfű fás szárú, évelő félcserje, virága lila vagy bíborszínű, májusban és júniusban virágzik. A kakukkfűtea fogyasztása különösen hasznos lehet légúti megbetegedések esetén, mivel segít enyhíteni a torokfájást és a köhögést. Ezen kívül menstruációs görcsök enyhítésére, bőrfertőtlenítésre és sebgyógyításra is alkalmazható. A növény illóolaja gombaölő hatású, és egyes kutatások szerint rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet, számos potenciálisan előnyös hatása van például vastagbél- és mellrák esetén. Hangulatjavító, immunitásfokozó és még penész ellen is bevethető.

A kakukkfű nemcsak gyógyászati, hanem kulináris szempontból is értékes. Kiválóan illik húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, de akár olajok stabilitásának növelésére is alkalmazható, mivel antioxidáns. A friss vagy szárított levelek a legváltozatosabb mediterrán ételekben felhasználhatók a pestótól kezdve a paradicsomos tésztaszószokon át a tejszínes fogásokig. Íze a legunalmasabb ételt is feldobja.

Könnyen termeszthető, nem igényel különösebb gondozást, akár a balkonon, cserépben is sikerrel nevelhető. Mínusz 15 fokig bírja a fagyot is.

Címlapfotó: CDC / Unsplash