A növény, amit őseink az életerő szimbólumaként tartották számon, ma mégsem esszük
Finom, egészséges, ingyen szedhető az erdőben. Mi kell még?
A zamatos turbolyát – latin nevén Anthriscus cerefolium – az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb fűszernövényként mutatja be az agroinform.hu minapi cikke. Mint írják, nevezik az „ínyencek petrezselymének” is finoman ánizsos-édesköményes illata és íze miatt.
A turbolya eredetileg Délkelet-Európából és Nyugat-Ázsiából származik, de ma már Magyarországon is honos. Olyannyira, hogy magunk is ingyen beszerezhetjük, hiszen tavasszal számos erdő, liget szélén megjelenik, az egyik legkorábbi fűszernövény. Sőt akár kertekben is könnyen nevelhető.
Rajongói a konyhában előszeretettel használják hal- és csirkeételekhez, de jól megy gombához, tojáshoz, krumplihoz is. Ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is. Segíti az emésztést, csökkenti a gyulladásokat, tisztítja a vért. Illóolajai nyugtató hatással bírnak. Jótékony hatásai miatt a rómaiak egyenesen az ifjúság és az életerő szimbólumaként tartották számon, de még a rossz szellemek ellen is bevetették (az ágy alá helyezve). A keresztény hagyományokban a megújulást, megtisztulást jelenti.
Mindezen jó tulajdonságai ellenére a zamatos turbolya az utóbbi évtizedekben a háttérbe szorult. Csak most kezdik újra felfedezni, immár a séfek is egyre gyakrabban használják.
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes