Az ősz legszexibb fűszere 400 éve velünk van, de csak most kezdjük felfedezni
Mostanában megy nagyot, pedig már a 17. század első felében is ismert volt.
Az ősz manapság sokak számára egyet jelent a sütőtökfűszeres latte szezon kezdetével. Pedig története jóval korábban kezdődött, mint a Starbucks ikonikus italának megszületése.
A sütőtök és a hozzá kapcsolódó fűszerek illata régóta hozzátartozik az őszi időszakhoz, ezért nem meglepő, hogy a belőlük készült ételek és italok ilyenkor mindenhol felkerülnek az étlapokra és itallapokra. A kávézókban például évről évre tömegek várják, hogy visszatérjen a sütőtökfűszeres latte.
A Starbucks 2003-ban mutatta be a híres italát, a Pumpkin Spice Lattét, amit Peter Dukes, az eszpresszó-üzletág vezetője dolgozott ki. Bár sokan őt tartják az ital „feltalálójának”, maga az ízvilág jóval régebbi. Már a 17. században is készültek sütőtökből italok: Adriaen van der Donck, az 1618 és 1655 között élt holland jogász és földbirtokos is említi őket az angolul A Description of the New Netherlands címen megjelent művében. Az ízvilág azonban csak a 20. században vált igazán népszerűvé, amikor az amerikai McCormick cég 1934-ben piacra dobott egy tömegtermelésben gyártott fűszerkeveréket – írja a Daily Meal.
A kávé és a sütőtökfűszer kapcsolata ennél jóval később alakult ki. Az első ismert említés 1980-ból származik: a Montreal Gazette ekkor cukorhelyettesítőként ajánlotta a fűszer használatát. Az 1990-es években már több barista is kísérletezett a kávé ízesítésével, de az ital csak a 2000-es évek elején vált igazán ismertté – amikor a Starbucks piacra dobta saját változatát.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Tamanna Rumee / Unsplash