Meddig tartható el otthon a fűszerpaprika és a só? Itt a válasz!
Tévhit, hogy a fűszerek nem tudnak megromlani. Mutatjuk, mivel számoljunk, ha hosszabb ideig tároljuk kedvenceinket.
Sokan talán még soha nem gondoltak arra, hogy kiszortírozzák a régóta a polcon szomorkodó fűszereiket, pedig a legtöbb alapanyaghoz hasonlóan ezek is könnyen tönkre tudnak menni – hívja fel a figyelmet a The Daily Meal. Az alábbiakban, mi is bemutatjuk a cikkben közölt leggyakoribb fűszerek mennyi ideig használhatók biztonságosan.
Paprika
A paprika típusától függően átlagosan 2-4 évig marad friss. Habár a fogyasztása azután sem jelent veszélyt az egészségre, elkezd veszíteni az intenzitásából. Ennek bekövetkezését legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, ha figyeljük a színváltozást. Az élénk pirosas-narancssárgás fűszer barnás, rozsdás árnyalatúvá válik. Az illata is árulkodó lehet, az ugyanis ezzel párhuzamosan után kesernyéssé válik.
Bors
Az őrölt bors körülbelül 2 év után veszít a csípősségéből. Létezik azonban egy trükk, amivel meghosszabbíthatjuk az élettartamát. Az őrölt verzió helyett válasszunk egész borsot, mivel az egy légmentesen zárható edényben akár 4 évig is eláll.
Pirospaprika pehely
A pirospaprika pehely körülbelül 3 évig eltartható anélkül, hogy veszítene a csípősségéből. Ezt követően mind az ízében, mind pedig a külalakjában változást fedezhetünk fel. Kissé megfakul és elveszti csípős, intenzív aromáját.
Szerecsendió
Az őrölt verzió helyett tartsunk otthon egész szerecsendiót! Egyrészt, mert sokkal jobb az íze, másrészt hosszabb ideig eláll. Az egészben vásárolt fűszer nagyjából 4 évig mindenképpen megőrzi frissességét, napfénytől és levegőtől elzárva ez az időtartam tovább hosszabbodik. Akkor kezdjünk gyanakodni, ha azt vesszük észre, hogy könnyen szétesik vagy reszelés közben hullani kezd a héja.
Fahéj
A fahéjrúd valamivel tovább tart, mint az őrölt változat: jellemzően 5 évig eláll a szekrényben, míg utóbbi általában 2-4 évig őrzi meg az aromáját. A kidobásra megérett fahéj egyik ismérve, hogy eltűnt a rá jellemző, erőteljes illat.
Kömény
Egész vagy őrölt formában is beszerezhetjük, sok más fűszerhez hasonlóan az utóbbi változat őrzi meg rövidebb ideig, nagyjából 1 évig, az aromáját. Ezzel szemben az egész köménymag akár 4 évig is eltartható. Ha a barnás árnyalata fakóbb színt vett fel, valamint eltűnt az illata, az egyértelmű jele annak, hogy lejárt.
Kurkuma
Az őrölt kurkuma körülbelül 1 év elteltével kezd veszíteni élvezeti értékéből. Ezt onnan tudjuk, hogy elkezd fakulni, halványulni. Árulkodó jel lehet még a dohos szag és fanyar íz is.
Szegfűszeg
Az egész szegfűszeg akár 4 évig is eláll. Ennyi idő után azonban szépen lassan elkezd szétesni és bebarnulni. Az őrölt változat rövidebb élettartamú: nagyjából 1 év után megy tönkre. Ha a fűszeres aromája helyett kellemetlen, borsos illatot áraszt, itt az ideje kidobni.
Ízesített sók
A legtöbb fűszertől eltérően a só egy ásványi anyag, így valójában nem tud megromlani. Az ízesített sókra azonban ez nem igaz. A legtöbb fűszerezett só szavatossági ideje körülbelül 3 év. A benne lévő fűszerek intenzitása ekkor elkezd csökkenni, ráadásul a keverék csomósodásnak indul. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp szabaduljunk meg tőle.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash