Kiderült, a magyarok kedvenc itala főzés nélkül életveszélyes lehet!

2025. november 28.

Egyre többen választják a hőkezelés nélküli változatát, ám a legújabb kutatások szerint komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Sokan úgy vélik, hogy a nyers (vagyis pasztőrözés, sterilizálás nélküli, közvetlen az állatból fejt) tej tisztább és egészségesebb választás, mint a bolti, hőkezelt változatok. Egy új, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban nem árt óvatosnak lenni: a nyers tehén- és juhtej gyakran tartalmaz antibiotikum-rezisztens baktériumokat, amelyek komoly megbetegedéseket, sőt halált is okozhatnak.

A kutatás során 310 nyers tejmintát vizsgáltak, nagyjából fele-fele arányban tehén- és juhtejet. A minták egynegyedében emlőgyulladást okozó kórokozókat, az egynyolcadában pedig Staphylococcus epidermidis baktériumot azonosítottak. A baktériumtörzsek 95%-a ellenállt a penicillinnek, és a minták fele három vagy többféle antibiotikummal szemben is rezisztensnek bizonyult. A szakemberek szerint a farmokon történő antibiotikum-túlhasználat hozzájárult a rezisztens törzsek kialakulásához, amik a nyers tej útján az emberre is átjuthatnak – írja a VegNews.

A pasztőrözés fontossága

A nyers tejhez köthető súlyos fertőzések nem ritkák. Az Amerikai Egyesült Államokban 1998 és 2018 között több mint 200 hullámot regisztráltak, ezek során 2600 ember betegedett meg, közülük kétszázharmincan kórházba kerültek. Bár az amerikai lakosság körülbelül 3%-a fogyaszt nyers tejet (és a trend egyre növekvő), ezek a fertőzések az összes tejhez köthető megbetegedés mintegy 96%-áért felelősek. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) ezért mindenkor a hőkezelés fontosságát hangsúlyozza. A baktériumok elsősorban a fertőzött tehenekből, szennyezett fejőgépekből vagy nem megfelelően tisztított tárolóedényekből juthatnak a tejbe. Pasztőrözés hiányában ezek a kórokozók életképesek maradnak, gyorsan szaporodhatnak, különösen, ha a tejet nem hűtik le elég gyorsan. Súlyos esetekben a fertőzés szepszist, agyhártya- vagy vesefertőzést, sőt akár halált is okozhat.

A nyers tej főzése ezért szükséges. A nyers tejet 5-7 másodpercig elég forralni, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak, nem kell sokáig főzni. 

Mennyi tejet isznak a magyarok?

Fontos ezzel tisztában lenni Magyarországon is, mivel nálunk a tej fogyasztása kiemelkedően magas. Miközben a világban az átlag fejenként 84 liter, hazánkban az egy főre jutó éves tejfogyasztás 177 liter körül alakul. Ez napi szinten átlagosan körülbelül fél liter tejet jelent fejenként, ami jól mutatja, mennyire meghatározó része a magyar étrendnek a tej és a tejtermékek rendszeres fogyasztása. Arról azonban nincs pontos adat, hogy a lakosság mekkora része választja a nyers tejet.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Alonso Reyes / Unsplash