Hatása miatt egy gyógyszer nevét viseli a 21. század leghíresebb itala

2024. március 06.

Csupa egészséges dolog található benne, nem véletlenül örvend elképesztő népszerűségnek.

2005-ben a Melbourne-ből frissen az Egyesült Államokba emigrált, akkor mindössze 22 éves Sam Ross bartender egy csendes éjszakán elkészítette a Gold Rush nevű koktél egy saját változatát. A Gold Rush csak annyiban tér el egy Whisky Sourtől, hogy cukor helyett méz van benne. Ross szintén nem variált sokat a recepten. Egyrészt a méz felét frissen préselt gyömbér levére cserélte, majd – mivel még karakteresebb, kevésbé édes végeredményt szeretett volna – a receptben eredetileg szereplő bourbont kicserélte blended skót whiskyre. Végül adott hozzá pár csepp erősen tőzegelt, füstös scotchot is. Így jött létre a Penicillin koktél.

Abban a korszakban, amikor sok amerikai még éppen csak ismerkedett az olyan klasszikusokkal, mint az Old Fashioned vagy a Manhattan, ez az ital nagyon merészen játszott az ízlelőbimbókkal. A VinePair szerint a hozzáértők körében hamar elterjedt a koktél. Leginkább az édes, füstős, savanyú és csípős jegyek izgalmas és addig szokatlan kombinációja miatt. A következő néhány évben akkora kultusza lett az italnak, hogy előbb Amerika-szerte, majd a világ nagy részén is megkerülhetetlenné vált. Robert Simonson koktéltörténész 2016-os A Proper Drink című könyvében a Penicillint már „a 21. század és leghíresebb új koktéljának” nevezi.

A gyógyszeriparból származó elnevezés kiötlőjét nem tudni, az viszont biztos, hogy a koktél már így vonul be a történelembe. Az egyébként találó név arra utal, hogy a gyömbérnek, a méznek és a citromnak köszönhetően az ital ugyanúgy jótékonyan hat a megfázásra és a hasonló légúti betegségekre, mint a forralt bor, a Hot Toddy vagy éppen egy bögre tea.

Penicillin koktél

​Hozzávalók a gyömbér-méz sziruphoz

 • 20 gr friss gyömbér
 • 120 ml méz
 • 120 ml víz

Hozzávalók a koktélhoz

 • 60 ml blended skót whisky
 • 20 ml citromlé
 • 20 ml gyömbér-méz szirup
 • 7 ml füstös skót whisky (opcionális)
 • Kandírozott gyömbér (opcionális)

Így készül

 1. A gyömbért vágjuk kisebb darabokra, majd közepes hőfokon főzzük a vízzel és a mézzel együtt anélkül, hogy felforralnánk. 
 2. Amikor besűrűsödött, tegyük át egy hőálló edénybe és hagyjuk langyosra visszahűlni. Fedjük le és tegyük a hűtőbe, lehetőleg egy teljes éjszakára. Mielőtt felhasználjuk a koktélhoz, vegyük ki belőle a gyömbérdarabokat.
 3. Adjuk a blended whiskyt, a citromlevet és a gyömbér-méz szirupot egy jéggel teli koktélmixerbe és rázzuk hat-nyolc másodpercig.
 4. Friss jégen szűrjük át egy jégpohárba, majd óvatosan csepegtessük rá a füstös scotchot. Díszítsük kandírozott gyömbérrel.

Címlapfotó: Andra C Taylor Jr / Unsplash