141 év után fejtették meg a leghíresebb magyar sütemény titkát

2025. április 01.

A recept egyik legnehezebb lépésével sokaknak meggyűlik a baja, de most egy szakember elárulta, mi a megoldás.

A dobostorta egyik legkülönlegesebb, egyben legkedveltebb eleme kétségkívül a karamellizált tető. Ezt elkészíteni egyáltalán nem egyszerű. A cukor könnyen megéghet, ekkor keserű lesz, ráadásul gyorsan szilárdul, így nagyon gyorsan kell vele dolgozni. És akkor még nem is beszéltünk a piskótáról és a krémről. Nem véletlen, hogy cukrászvizsgákon a keményebb tételek közé tartozik a dobostorta készítése.

A mindmegette.hu a napokban hosszú cikket írt arról, hogyan lehet elkészíteni a tökéletes dobostetőhöz a tökéletes karamellt. Szerintük a titok a megfelelő cukor kiválasztásában rejlik. „A cukrot mindenképp száraz serpenyőben vagy gyorsforralóban kell megolvasztani, és a profik tanácsa szerint nem kell kevergetni sem, a cukor ugyanis magától felolvad. Ahhoz, hogy a karamell tökéletes, szép tiszta legyen, ne kristálycukrot, hanem kockacukrot használj! Ez a titkos összetevő ugyanis magasabb tisztaságú, mint a hagyományos kristálycukor, így remek választás a dobostorta tetejének, a dobostető elkészítéséhez.”

A dobostorta kétségtelenül az egyik leghíresebb magyar sütemény. A tortát Dobos C. József cukrászmester 1884-ben alkotta meg. Első alkalommal 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. Hatalmas sikere lett, annyian próbálták utánozni, annyi rossz változatot készítettek a cukrászok, hogy Dobos 1906-ban úgy döntött, inkább közkinccsé teszi a receptet. 2025. elején, a cukrász halálának 100. évfordulója alkalmából a nevét viselő Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola egy különös rekordot állított fel.

Címlapfotó: Yana / Unsplash