Több ezer forinttal csökkenthetjük a villanyszámlát a tészta-trükk segítségével!
Egy egészen apró tésztás trükkel lefaraghatjuk a konyhai költségeinket!
Az egyre magasabb gáz-és villanyszámlák a háztartások és az éttermek számára egyaránt komoly terhet jelentenek. A közösségi médiában ezért egyre többen osztanak meg különböző tippeket azzal kapcsolatban, hogyan lehet spórolni a konyhában. Az 2021-ben fizikai Nobel-díjat nyert olasz fizikus, Giorgio Parisi megoldása azonban megosztotta az olasz társadalmat, miután a trükkje egy rendkívül érzékeny témára, a tésztafőzésre irányult.
A tudós szerint tésztát is lehet takarékosan készíteni, mégpedig úgy, ha a főzés felénél elzárjuk a hőt. Ha így teszünk, elég a tésztát a csomagoláson feltüntetett főzési időnél egy perccel tovább a vízben hagyni, a végeredmény ugyanolyan lesz. Szerinte ezzel az apró trükkel egy év alatt akár 44 kilowattórát spórolhatunk – írja a Fine Dining Lovers gasztronómiai szakportál. Ennek lakossági költsége ma Magyarországon 1000-3000 forint között alakul. Ennyit lehet tehát spórolni csak a tésztafőzéssel egy évben.
Parisi kiemeli, hogy a módszer alkalmazása során fontos, hogy az edény mindig fedett legyen. Így megakadályozzuk, hogy a víz hőmérséklete 80 Celsius-fok alá csökkenjen.
A javaslatára nem sokkal később az olasz sztárséf, Antonello Colonna reagált, elutasítva a módszert. Szerinte az említett takarékos eljárással a tészta „gumiszerűvé“ válik és egy minőségi étteremben lehetetlen lesz a továbbiakban felszolgálni. Ehelyett a nyílt tűzön való főzést, valamint az öntöttvasból készült edények használatát javasolja.
Spórolás mesterfokon: a „passzív tészta“
Parisi technikája egyébként egyáltalán nem újkeletű. A milánói Bulgari Hotel egykori séfje, Elio Sironi már tíz évvel ezelőtt beszámolt a sajátos, passzív tésztafőzésként aposztrofált módszeréről. Szerinte az a legjobb, ha a gyöngyöző vízben a tésztát mindössze két percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyet és lefedjük az edényt. Így a nagyobb mennyiségű keményítő hatására tökéletes al dente állagot kapunk.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Daniil Onischenko / Unsplash