Vince Gála mesterkurzus: valódi ízorgia várja a pezsgős előadás résztvevőit

2022. november 09.

„Pezsgők és a tenger gyümölcsei” nevet viseli az egyik Vince Gála mesterkurzus. Ezen 3 ország pezsgőit és a hozzájuk külön erre az alkalomra komponált falatokat lehet kóstolni.

Kevesebb, mint két hét van hátra Magyarország egyik legnagyobb borünnepéig. November 19-én kerül megrendezésre a Vince Gála. A „boralkotások” bemutatására és megünneplésére a szervezők a művészet egyik legfontosabb és legnagyobb múlttal rendelkező színterét választották helyszínül. 2022. november 19-én 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. A különleges pillanatot, amikor a vendégek nagy mesterek művei között sétálva kortyolhatják a bort, a Vince díjak átadásának ceremóniája koronázza meg.

A Vince Gála nem csak a Vince díjról és a borokról, hanem általában a magyar gasztronómiáról fog szólni. Ennek megfelelően étellel és itallal egyaránt kényeztetve lesznek az érzékszervek. Több mesterkurzuson kiemelt szerepet játszik az étel, mint a borok kiteljesedésének záloga. A november 19-én délután 15:30 órakor kezdődő „Pezsgők és a tenger gyümölcsei” nevet viselő előadáson igazán különleges lesz. A kétszeres magyar sommelier bajnok, champagne szakértő Tüű Péter három különböző pezsgőt és a hozzájuk komponált spanyol, olasz és francia ihletésű ételpárosítást mutat be.

Rendhagyó Vince Gála mesterkurzus

„Egy degusztációs menüben az étel-bor párosítása úgy rendszerint zajlik, hogy a séf megalkotja a fogást és a sommelier ahhoz ajánl bort. Ennél a mesterkurzusnál ez pont fordítva történt. A Vince Gála szervezőivel először kiválasztottuk a 3 pezsgőt, azt megkóstoltuk a séffel, aki ezek után látott munkához” – magyarázza Tüű Péter, miért lesz nagyon különleges ez a mostani alkalom.

Az említett három tétel három különböző országból, tradicionális eljárással készült pezsgő: egy Rimarts Brut Nature Reserva Eco (spanyol cava), egy Ferrari Maximum Blanc de Blancs (olasz pezsgő Trentóból) és egy Palmer & Co Rosé Solera (champagne). Tűü Péter szerint mindhárom tétel önmagában izgalmas, a cavára azonban külön felhívta a figyelmet. „Idáig a cavák éppen azzal szereztek sok rajongót maguknak, hogy Spanyolország fekvéséből adódóan buja, gyümölcsös tételek születtek. Az utóbbi időben azonban egyre többen készítenek teljesen száraz, vagyis brut nature változatot, ami szikárabbá teszi a kortyot. Nagyon izgalmas kihívás egy olyan étel készítése, ami visszahozza az illatban még mindig megtalálható gyümölcsösséget. Ezáltal a bor egy teljesen másik arcát mutatja meg.”

A nemes feladat a Continental Hotel Budapest ARAZ éttermének séfjére vár. Barka Áron már kiválasztotta a három tenger gyümölcsét: tintahal, füstölt makréla és ráktatár lesz a fő elem. „A tenger gyümölcse bejáratott párja a pezsgőknek, a fűszerekkel viszont nagyon is lehet játszani és fogok is” – mondja Barka Áron. Elképzelése szerint édeskömény, trópusi gyümölcs, mustár és kapribogyó mindenképpen kerül a falatokra.

Bár a fogások még tervezés alatt állnak, az már most látszik, hogy felejthetetlen élmény vár az érdeklődőkre a „Pezsgők és a tenger gyümölcsei” mesterkurzuson. Jegyek még korlátozott számban kaphatók, megválthatók az esemény oldalán a Vince Gála belépővel együtt.

Címlapfotó: Shebeko / Shutterstock