3 módszer, amivel hipp-hopp lehűthető a pezsgő

2024. május 14.

A pezsgő hűtése fagyasztóban több veszélyt is hordoz magában. Szerencsére akadnak hasonlóan hatékony és egyszerű módszerek.

A buborékos boroknak, legyen szó pezsgőről, habzóborról, vagy éppen gyöngyözőborról, nagy divatjuk van manapság. Tulajdonképpen évszaktól függetlenül, mégis talán a legjobban a nyáron esnek a buborékos kortyok. Sokat hozzáad az élményhez, ha ezeket az italokat (is) megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk (és előtte megfelelően tároltuk).

Előfordulhat persze, hogy elfelejtjük a palackot időben betenni a hűtőbe. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve. A vinepair cikkének szakértői elárulták a leggyorsabb és legkülönlegesebb módokat a buborékos italaink behűtésére. Körülbelül 10 perc várakozás, és már tölthető is a tökéletesen hűtött pezsgő.

A gyors lehűtéshez a leglogikusabb a fagyasztóba tenni a palackot. Bár ez az eljárás gyors, van néhány dolog, amivel érdemes tisztában lenni. Az első az idő: a pezsgőt nem ajánlott 30 percnél tovább fagyasztani, különben a palack felrobbanhat. Semmiképpen ne felejtsük tehát ott, mert akkor még nagyobb lesz a bosszúság.

A másik probléma a túl hosszú fagyasztós tárolással az, hogy (feltéve, hogy nem tört el a palack) a kiolvasztás során a pezsgő kémiai összetétele megváltozhat, még oxidálódhat is. Ez nem csak az aromák tompulását okozza, de az íz is más lesz. Kellemetlenebb forgatókönyv, mint ha szobahőmérsékletű maradt volna. Létezik viszont egy kiegészítő lépés, ami felgyorsíthatja a dolgokat anélkül, hogy a pezsgő látná kárát. Érdemes egy vízbe áztatott törülközőbe csomagolni a palackot és úgy a fagyasztóba tenni.

Pezsgő hűtése sóval

A fagyasztón kívül számos egyéb módja is van a szobahőmérsékletű folyadék lehűtésének, amik ráadásul nem befolyásolják az ital ízét. Egy vödör és némi jég például sokat segíthet. Érdemes a vödröt körülbelül negyedrészig megtölteni hideg vízzel, majd belehelyezni a palackot, a maradékot pedig jéggel feltölteni, ügyelve arra, hogy a palackot teljesen körülvegye az egyenletes hűtés érdekében. Az üvegnek elég lesz annyi idő, amennyit a fagyasztóban töltene.

Ha a vödörbe jéggel és vízzel együtt só is kerül, rekordidő alatt lehűl az ital. A só gyorsan megolvasztja a jeget, így a víz sokkal gyorsabban hűl. Ráadásul egyszerre akár több palack is elfér a vízben, ha elég nagy vödröt találunk.

Egy másik módszer szerint a palackot először egy borosvödörbe kell helyezni, majd megtölteni azt jéggel a palack aljától a nyakáig. Ezt követően a csuklón múlik minden: a palackot a nyakánál fogva kell nagyon gyorsan forgatni körülbelül egy percig, majd ugyanezt megismételni az ellenkező irányba, amíg az üveg el nem éri a kívánt hőmérsékletet. Ehhez 4-5 körre van szükség.  A palack pörgetése lehetővé teszi, hogy a benne lévő folyadék nagyobb része érintkezzen a hűtött üveggel. Ez nemcsak gyorsan, de egyenletesebben is hűt.

Címlapfotó: Becky Fantham / Unsplash