Nem minden vegán, ami annak látszik – vannak köztük gyümölcsök is!

2022. október 30.

Lehet egy gyümölcs nem vegán? Igen! És a bor? Az is. A feldolgozás során sok élelmiszer érintkezik állati eredetű segédanyagokkal.

Hogy mi vegán és mi nem, az nem olyan egyszerű kérdés. Ennek oka főleg az, hogy a feldolgozott élelmiszerek előállítása során állati eredetű anyagokat is bevethetnek. Ezt viszont egyáltalán nem kell feltüntetni a csomagoláson. Vegyük például a bort: a tisztításának egyik lehetséges eszköze különböző halak úszóhólyagja (bár ma már egyre ritkábban vetik be). Akkor most a bor vajon vegán, vagy sem? Az osztrák Falstaff cikkében 5 olyan csoportot gyűjtöttek össze, ahol érdemes odafigyelniük azoknak, akik tényleg biztosra mennének.

Kenyér és pékáru

A kenyerekben és pékárukban gyakran megtalálható az L-cisztein nevű kéntartalmú aminósav (E930). Az L-cisztein a tésztákat rugalmasabbá és könnyen gyúrhatóvá teszi, emellett biztosítja, hogy a péksütemény sokáig megtartja levegős állagát. Ugyanez az L-cisztein a haj, a szőr, a köröm, a karom, a szarv és a bőr fontos építőeleme.

Gyümölcs

Az alma, a barack, a dinnye, a körte és egyes citrusok felületén nagyon gyakran megtalálható a méhviasz és a sellak. Utóbbi egy állati eredetű gyanta, a Délkelet-Ázsiából származó, fákon tenyésző lakktetű váladéka. Az élelmiszeripar E904 néven ismeri, a gyümölcs fényesítésére, fonnyadásának késleltetésére szolgál. A még a fákon lógó banánt sok gazda kitintartalmú növényvédőszerrel kezeli. A kitin a rákok páncéljának fontos építőköve. (A bio banánnál tiltott a szer használata.)

Müzli

Azt, hogy a cukor a müzlire ragadjon, zselatinnal szokták elérni. Léteznek vegán zselatinok, az élelmiszeripari szereplők túlnyomó többsége azonban még egyelőre marhák és halak csontjából főzi.

Lekvár

A piros bogyós gyümölcsből (cseresznye, meggy, málna, eper) készített lekvároknál kell óvatosnak lenni. A „pirosításhoz” használt valódi kármin (E120) az élelmiszeradalékok közül az egyetlen állati eredetű színezék. A valódi kármint szárított nőstény pajzstetvekből (Coccus cacti) nyerik.

Bor

A már említett úszóhólyagon kívül zselatinnal, de még tojásfehérjével is szokták tisztítani a bort, bárek ez is egyre inkább mennek ki a divatból. Ezzel szemben egyre inkább teret nyernek a vegán szerek (például a borsófehérje).

Címlapfotó: Mike Dorner / Unsplash