Kedvenc gyümölcsünk héját eddig mindig kidobtuk, ám most kiderült, szuper egészséges

2025. április 21.

Sokat spórolunk és egy kiváló konyhai alapanyaghoz jutunk, ha nem dobjuk ki.

A banán a magyarok egyik kedvenc gyümölcse. Évente átlagban 3,7 kg-ot eszünk meg belőle fejenként. Ezzel a citrusfélék és az alma után a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcs hazánkban.

A banánhéj általában a kukában végzi. Ez egyrészt pazarlás, hiszen a banán súlyának 40 százalékát teszi ki a héj. Másrészt pedig egy szuperegészséges dologról mondunk le önként. Egyre több kutatás támasztja alá, a banánhéj nemcsak hogy fogyasztható, de igazi tápanyagbomba is, amelynek még gasztronómiai értéke is van – olvasható az agroinform.hu oldalon.

Példaként egy 2022-es tanulmányt hoznak, ami szerint a leforrázott, majd kiszárított és lisztté őrölt banánhéj pékárukba keverve nemcsak ízletesebb, de egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos búzalisztnél. A banánhéjlisztet tartalmazó kekszek ugyanolyan finomnak bizonyultak, mint a megszokott verziók, miközben több rostot, káliumot, magnéziumot és antioxidánst tartalmaztak.

Persze ha túlzásba visszük a dolgot, a sütemények kicsit sötétebbek és tömörebbek lehetnek. De ha csak a liszt 7,5 százalékát helyettesítjük banánhéjjal, az eredmény textúrája is tökéletes lesz. Ráadásul az így készült finomságok szobahőmérsékleten akár három hónapig is elállnak. De nem csak sütikbe való – a TV-ből is ismert angol séf, Nigella Lawson például curryben használja a banánhéjat.

Címlapfotó: the blowup / Unsplash