Egyetlen hozzávaló újjávarázsolja a világ legegészségesebb egyben legutáltabb zöldségét
Gyerek és felnőtt egyaránt imádni fogja a zöldséget, ha így készítjük el.
A brokkoli nem feltétlenül tartozik a népszerű zöldségek közé. Egy 2020-as felmérésen a britek például a 9. legutáltabb zöldségüknek választották meg. (A listán egyébként a kelbimbó szerepelt a legrosszabbul.) Különösen a gyerekek körében örvend közutálatnak. Mindez azért baj, mert a brokkoli egyben az egyik legegészségesebb zöldség is. „Kevés kalóriát és rengeteg vitamint tartalmaz, sok kalcium, kálium, folsav (B9-vitamin), valamint gyulladásgátló anyagok találhatók benne, továbbá kimutatták kedvező hatását a szívbetegségek megelőzésére. Rákmegelőző és immunerősítő tulajdonsága is van, segíti az emésztést, alacsonyan tartja a vércukorszintet, magas kalcium- és K-vitamin-tartalma pedig hozzájárul a csontok egészségéhez és a csontritkulás megelőzéséhez” – sorolja az agroinform.hu.
Szerencsére nincs veszve semmi. A The Kitchn ugyanis bemutatott egy receptet, amivel szerethetővé varázsolhatjuk a brokkolit. Ráadásul mindezt pillanatok alatt. A kulcs a parmezán, ami remekül feldobja a brokkoli unalmas ízét és állagát egyaránt. Ha sütőben készítjük el, a brokkoli és a ráolvadt, megpirult sajt tökéletes kombinációt alkotnak. Még egy kevés paradicsompüré és némi zsemlemorzsa és tényleg egy igazán gusztusos, ízletes fogástkapunk.
Parmezános brokkoli
Hozzávalók
- 2 nagyobb darab brokkoli
- 80 milliliter paradicsompüré
- 55 gramm reszelt parmezán
- 4 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál só
- fél teáskanál fokhagymapor
- negyed teáskanál szárított oregánó
- negyed teáskanál kristálycukor
- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerinti mennyiség
- 60 gramm panko zsemlemorzsa
Így készül
- Melegítsük fel a sütőt 230 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és olajozzuk meg.
- Vágjuk apróbb darabokra a brokkolit, mossuk meg, majd töröljük meg és helyezzük el a tepsiben.
- Szórjuk rá a parmezánt, majd adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, a paradicsompürét, a sót, negyed teáskanál fokhagymaport, a szárított oregánót és a cukrot.
- Borsozzuk, majd kézzel vagy kanál segítségével alaposan forgassuk össze a hozzávalókat.
- Süssük nagyjából 15-20 percig, amíg megpuhul a brokkoli.
- Közben egy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a pankomorzsát 1 evőkanál olajon.
- Keverjünk bele egy negyed teáskanál fokhagymaport, sózzuk, majd tálalás előtt szórjuk meg vele a brokkolit. Ízlés szerint reszelhetünk rá még parmezánt.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Himanshu Choudhary / Unsplash