Egyetlen hozzávaló újjávarázsolja a világ legegészségesebb egyben legutáltabb zöldségét

2025. július 01.

Gyerek és felnőtt egyaránt imádni fogja a zöldséget, ha így készítjük el.

A brokkoli nem feltétlenül tartozik a népszerű zöldségek közé. Egy 2020-as felmérésen a britek például a 9. legutáltabb zöldségüknek választották meg. (A listán egyébként a kelbimbó szerepelt a legrosszabbul.) Különösen a gyerekek körében örvend közutálatnak. Mindez azért baj, mert a brokkoli egyben az egyik legegészségesebb zöldség is. „Kevés kalóriát és rengeteg vitamint tartalmaz, sok kalcium, kálium, folsav (B9-vitamin), valamint gyulladásgátló anyagok találhatók benne, továbbá kimutatták kedvező hatását a szívbetegségek megelőzésére. Rákmegelőző és immunerősítő tulajdonsága is van, segíti az emésztést, alacsonyan tartja a vércukorszintet, magas kalcium- és K-vitamin-tartalma pedig hozzájárul a csontok egészségéhez és a csontritkulás megelőzéséhez” – sorolja az agroinform.hu.

Szerencsére nincs veszve semmi. A The Kitchn ugyanis bemutatott egy receptet, amivel szerethetővé varázsolhatjuk a brokkolit. Ráadásul mindezt pillanatok alatt. A kulcs a parmezán, ami remekül feldobja a brokkoli unalmas ízét és állagát egyaránt. Ha sütőben készítjük el, a brokkoli és a ráolvadt, megpirult sajt tökéletes kombinációt alkotnak. Még egy kevés paradicsompüré és némi zsemlemorzsa és tényleg egy igazán gusztusos, ízletes fogástkapunk.

Parmezános brokkoli

Hozzávalók

  • 2 nagyobb darab brokkoli
  • 80 milliliter paradicsompüré
  • 55 gramm reszelt parmezán
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál só
  • fél teáskanál fokhagymapor
  • negyed teáskanál szárított oregánó
  • negyed teáskanál kristálycukor
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerinti mennyiség
  • 60 gramm panko zsemlemorzsa

Így készül

  1. Melegítsük fel a sütőt 230 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és olajozzuk meg. 
  2. Vágjuk apróbb darabokra a brokkolit, mossuk meg, majd töröljük meg és helyezzük el a tepsiben.
  3. Szórjuk rá a parmezánt, majd adjunk hozzá 3 evőkanál olívaolajat, a paradicsompürét, a sót, negyed teáskanál fokhagymaport, a szárított oregánót és a cukrot.
  4. Borsozzuk, majd kézzel vagy kanál segítségével alaposan forgassuk össze a hozzávalókat.
  5. Süssük nagyjából 15-20 percig, amíg megpuhul a brokkoli.
  6. Közben egy serpenyőben közepes lángon pirítsuk meg a pankomorzsát 1 evőkanál olajon.
  7. Keverjünk bele egy negyed teáskanál fokhagymaport, sózzuk, majd tálalás előtt szórjuk meg vele a brokkolit. Ízlés szerint reszelhetünk rá még parmezánt.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Himanshu Choudhary / Unsplash