Napi 10 dekát kell enni belőle, és akkor minden rendben lesz

2024. március 23.

Felsorolni is nehéz, mennyi jótékony hatással bír, ráadásul nagyon finom és változatosan elkészíthető.

A cékla az egyik legegészségesebb, idehaza is nagy mennyiségben termő zöldség. Főleg a téli hónapokban, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. De tavasszal se álljunk le az evésével, hiszen azokra a tápanyagokra mindig szükségünk van. És hogy mik is ezek és milyen jótékony hatásokkal bír? Ezt kiválóan foglalja össze Temesvári Gabriella A gyógyító konyha című könyvének cékláról szóló bekezdése.

„Levele sok klorofillt, A- és C-vitamint, valamint kalciumot és káliumot tartalmaz. A gumó leve gazdag B6 -vitaminban, sok kolint, vasat, nátriumot, káliumot és természetes cukrot tartalmaz. Jóllehet nincs benne sok vas, de a szervezet számára könnyen felvehető formában van jelen. A vas a vörösvértestek fontos alkotórésze. A cékla gumó és a levéllé együtt jó vérszaporítók, jó hatású a máj- és epehólyagpanaszok esetén, enyhít a menstruációs zavarokon és a klimaxos tüneteken. A cékla jó vizelethajtó, vérképző, vértisztító, sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Előnyös bél-, gyomor-, epeműködés, izomműködés segítésére. Aktiválja a szervezet védekező sejtrendszerét. Napi 10 deka nyersen lereszelt cékla rákmegelőző hatású.

Természetesen, mivel élelmiszerről van szó, az sem elhanyagolható, hogy jóízű, sokoldalú konyhai alapanyag. A magyarok hagyományosan savanyúságként eszik leggyakrabban, ám ez éppen az utóbbi években, évtizedekben változik. Ma már gyakran találkozni vele grillrácson, krémekben, de még süteményekben és turmixokban is.

A lényeg: együk sokat és akkor már tettünk egy lépést az egészségünk megőrzése érdekében.

Címlapfotó: Helena Lopes / Unsplash