Vince Magazin decemberi lapajánló: Pezsgő ünnepi hangulatban

2022. december 15.

A decemberi lapszámunk ezúttal is a pezsgő ünnepi készülődés jegyében fogant: érkeznek a tradicionális eljárással készült pezsgők, szívmelengető vörösborok és ínycsíklandozó falatok.

Pezsgő minden mennyiségben

pezsgő és champagne poharak és egy palack pezsgő
Fotó: Alexander Naglestad / Unsplash

Hagyományosan idén is megtartottuk a több mint 60 pezsgőből álló tradicionális eljárással készülő buborékos italok tesztjét, és szintén hagyományosan, számos Vince-díjas tétel is született – ezúttal nem csak a champagne-ok között! És ha már pezsgő, vagyis champagne, hát készítettünk interjút a műfaj legendás ismerőjével, a pezsgő vb egyik állandó zsűritagjával, Márkus Györggyel, aki beavat minket szubjektív értékítélete alapján összeállított idei Top 15 champagne-élményébe is. És hogy senki ne maradjon extra tudás nélkül: Hajdu Máté, okleveles champagne szakértő a pezsgő és a dozázs szerepét magyarázza el közérthetően.

Ünnepről lévén szó, nem felejtkezünk el az aszúról sem. Ripka Gergely vendégszerzőnk arra igyekszik rávenni olvasóinkat, bontsanak tokaji aszút karácsonykor – vagy az év bármely napján.

Rajz: Gerencsér Attila

Úton-útfélen

Dupla lapszámmal jelentkezünk, így a pincelátogatásaink számát is megdupláztuk! Ellátogattunk a Dubicz Borászathoz a Mátrába, ahol felfedeztünk egy csodálatos borokra képes termőhelyet. Felkerestük az idei év VinAgora felfedezettjét, Éliás Csabát a Badacsonyban. Nem ismerik? Már csak az ő sztorija miatt is érdemes fellapozni a magazint! Végezetül pedig egy kedves meghívásnak tettünk eleget, amikor a mezőzombori Disznókő Szőlőbirtokra utaztunk el. A birtok idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját; Mészáros László birtokigazgató mesélt nekünk erről a három évtizedről.

Egy csipetnyi luxus

Új menüvel készült az őszi időszakra a Clarisse, állandó munkatársunk látogatott el hozzájuk és kóstolta meg a pompás falatokat. Másnap pedig irány a kistestvér: az idén felújított Andrássy Kúria & Spa ***** étteremmel is gyarapodott. A Bobajka a térség tradicionális ételéről kapta az elnevezését, de a borrajongók számára az impozáns borlap miatt is érdemes felkeresni. Éttermi kalandozásainkban Langó Tamás, a Michelin által kitüntetett sommelier volt segítségünkre, akivel készítettünk egy rendhagyó interjút is.

A somlói Kancellár Birtok borai mellé főzött Győr idén nyílt étterme, az Arundo; a Világi Winery tételeit pedig a dunaszerdahelyi Villa Rosa emelte új magaslatokba. A Balaton északi partjának első (és egyetlen) ötcsillagos szállodája, a LUA Resort fine dining éttereme pedig nemcsak a szállóvendégeket nyűgözi le.

A fővárosi gasztroszcéna iránt érdeklődők számára exkluzív interjút hozunk Hlatky-Schlichter Huberttel és Blazsovszky Péterrel a Babel, illetve a KIOSK színeiben.

aszú
Fotó: Dancsecs Ferenc

Otthon, édes otthon

A téli hidegben nincs is jobb, mint az otthon melegében kibontani… mondjuk egy tábla csokit? Szabó Gabriella okleveles csokoládékóstoló a bean-to-bar csokoládék varázslatos világába kalauzol el benünket. Ráadásul azt is megtudjuk tőle, hogyan érdemes nekilátni egy ilyen szépen csomagolt ínyencségnek.

Megkóstoltuk az idei Villányi Top 12-t, hogy kedvet csináljunk a legjobb Villányi Franc-okhoz! És ha ez sikerült, jöhet egy jó könyv: az Európa Kiadó és az Open Books legújabb köteteit szemléztük, hogy a bor és pezsgők mellé kerüljön egy kis szellemi táplálék is.

Mindez, és még sok minden más is a Vince Magazin 2022/12 decemberi dupla lapszámában!

Elérhető december 14-től országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.