5 dolog, amit nem tudtál a világ legkülönlegesebb marhahúsáról

2022. október 07.

A charolais az egyik legkedveltebb marhahús a világban és Magyarországon egyaránt. De mi kerül valójában a tányérodra, amikor ezt rendeled?

Két barát álmának megvalósítása kezdődött el 2006 végén, amikor megvásárolták az első szarvasmarhákat azzal a határozott elképzeléssel, hogy a közép-európai régió legkiválóbb charolais-tenyészetőjévé váljanak. Az NPK Beef charolais-nál ma összesen 90 anyatehénnel dolgoznak, de közreműködtünk több száz egyed hazai és külföldi tenyészetbe kerülésének a megszervezésében és lebonyolításában is.

De mi is az a charolais marha, aminek a tenyésztése küldetéssé válik egy magyar vállalkozásnál? Olvasd el az alábbi 5 pontot, a végén egyet fogsz érteni velünk abban, hogy tényleg a világ egyik legkülönlegesebb és legnemesebb marhájáról és húsáról van szó.

Apácáknak köszönhetjük létezését

A charolais az egyik legrégebbi francia szarvasmarhafajta, közvetlen „felmenőivel” Nieves és Charolles környékén már 9. században foglalkoztak (innen a név). Ráadásul nem is akárkik: a kelta nyelven fehér marhaként hivatkozott fajta egy 878-es feljegyzés szerint apácák tenyésztették. Ehhez képest közel 800 évet kellett várni, hogy egész Franciaországban elterjedjen, Európában a 20. században terjedt el, az amerikai kontinensre Mexikón keresztül 1937-ben került.

Az egész világot meghódította

A charolais marha otthona továbbra is Franciaország (ott a Holstein marha után a második legnagyobb egyedszámmal tartják nyilván), de immár a világ 68 országában tenyésztik. A külföldi éllovasok Csehország és Mexikó. Magyarország sem áll rosszul, a tehénlétszám meghaladja a 13 ezret és évente 50-70 ezer tehenet fedeztetnek charolais bikákkal hazánkban.

Elképesztő méretekkel rendelkezik

Az eddigi legnagyobb bika 1836 kilogrammot nyomott, ez vetekszik egy nagyobb gépkocsi tömegével. A magyarországi tehenek átlagsúlya 650-750 kilogrammosak, a bikák elérhetik az egy tonnát. Talán ezeknél is megdöbbentőbb adat, hogy a charolais marhák gyomrának térfogata elérheti a 270 litert, ez bőven nagyobb, mint egy átlagos fürdőkád.

Húsa finom és egészséges

Bár vannak tejelő tehenek, a charolais marhákat első sorban húsuk miatt tartják, az angussal vetekedő mennyiség kerül a világ tányérjaira. Nemcsak finom, de egészséges is: egy 200 grammos steak belőle fedezi a napi vasszükséglet 30 százalékát.

Angliába úgy csempészték be

Az előző pontban elmondottak miatt a 20. század közepére komoly piaca alakult ki a charolais marhának. Éppen ezért az állománnyal rendelkező országok, élükön Franciaországgal, igyekeztek fenntartani a monopóliumukat. Bár indultak tárgyalások arról, hogy Nagy-Britanniának adjanak egyedeket kísérleti jelleggel, nem sikerült megegyezni. Hogy a szigetországba mégis került belőle, az Craig Wheaton-Smith genetikus kutatónak köszönhető, aki 1959-ben nemes egyszerűséggel kicsempészett Franciaországból hűtött termoszban génmintát.

(támogatott tartalom)
Címlapfotó: Peo Hedin / Unsplash