Jelentős változás lép életbe a „repibor” adóztatásában

2023. október 08.

November 16-tól lép életbe az új boros jogszabály, ami már a karácsonyi időszak forgalmát is komolyan befolyásolhatja.

2023. október 4-én jelent a Magyar Közlönyben a jogszabály, amely szerint 2023. november 16-tól mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól a reprezentációs céllal adott borászati termékek.
Mint a jogszabályváltozásról beszámoló Agrárszektor emlékeztet rá, a borágazat többször, több fórumon is jelezte, hogy a „repiborra” is érvényes adó nagyban visszavetette a keresletet a cégek részéről. Az adómentes környezetben ezentúl könnyebben választhatják a pincészetek termékeit ajándékozás céljára.

A rendelet a vendéglátást is említi, ezért az Agrárszektor értelmezése szerint a szervezetek, cégek által látogatott borkóstolók, borvacsorák is adómentesek lehetnek.

A jogszabály egészen pontosan így fogalmaz: „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény és a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályaitól eltérően mentes az adó alól a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 9. § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. § 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása.”

Címlapfotó: Lucas Santos / Unsplash