Egy hozzávaló, amitől minden étel egy csapásra finomabb lesz

2024. szeptember 29.

Van olyan, hogy az ember azt érzi: hiányzik egy titkos összetevő egy receptből. Ennek vége! Létezik egy olyan, otthon is könnyedén elkészíthető hozzávaló, ami garantáltan feldobja szinte minden étel ízét.

A nálunk nem kifejezetten elterjedt tartósított citrom Észak-Afrikából származik, és a marokkói konyha alapvető összetevőjének számít. A különleges savanyúság otthon is könnyedén elkészíthető: a citromokat elég csupán felnegyedelni és megsózni, és máris mehetnek egy befőttesüvegbe. Nem marad más hátra, mint hogy citromlével kevert sós vizet öntsünk rájuk, és ízlés szerint fűszerezzük őket, például borssal vagy fahéjjal.

Ezután legalább három hetet érdemes várnunk, ennyi idő kell ugyanis a citromok fermentációjához. Az erjedés kiemeli a citromhéj komplex aromáját, a citrom éles savassága viszont háttérbe szorul, Így egy összetett, umamiban gazdag, frissítő savanyúságot kapunk. Plusz pont, hogy a savanyított citrom hűtőben akár egy évig is eltartható.

Fontos kiemelni, hogy más erjesztett élelmiszerekkel, például a kimchivel ellentétben a tartósított citromot elsősorban nem önmagában való fogyasztásra ajánlják, leginkább az ételek fűszerezésére alkalmas.

Ahogy a Food and Wine megjegyzi, a legtöbb íz a citromhéjban lesz majd, de a gyümölcshúst is nyugodtan felhasználhatjuk például ragukhoz vagy sült zöldségekhez. Az egész citromok összeturmixolásával egy erőteljes ízű, koncentrált pasztát is készíthetünk, ami tökéletes mártásokhoz, vinaigrette-ekhez vagy épp koktélokhoz. Fontos, hogy utóbbi esetben előbb távolítsuk el a magokat. Akárhogyan is használjuk fel, a tartósított citrom jelentheti a különbséget egy finom és egy varázslatos fogás között.

Címlapfotó: