Több, mint borkóstoló: beszámoló az első Vince Borműhelyről

2023. május 05.

A 2023. márciusában indult Vince Borműhely sorozat több, mint egy borkóstoló. Külsős szerzőnk erről saját szemével győződött meg.

2023. március 25-én került megrendezésre a Vince új eseménysorozata, a Borműhely első állomása. A Vince Borműhely keretében tematikus borkóstoló esteken vehetnek részt a bor iránt érdeklődők. Első alkalommal a hordós chardonnay-k kapták a főszerepet, a Vince Magazin márciusi lapszámában legjobb pontszámot elérő hat tételt kóstolhattuk meg.

(A következő, május 16-i alkalomra, ahol az Egri csillagoké lesz a főszerep, a jegyek már megvásárolhatók az alábbi képre kattintva.)

Borkóstoló, tanulás, tapasztalás, élmény

A tanulás és tapasztalás reményével érkeztünk mindnyájan az eseménynek Óbudán otthont adó Winehubba, és ezt maradéktalanul megkaptuk az este folyamán. Sőt, bizonyos mértékben túl is szárnyalta elvárásainkat a Borműhely. Nagyon barátságos légkör fogadott minket megérkezéskor és ez az egész este folyamán kitartott. Bárki bármilyen gondolatát megoszthatta, elmesélhette egy-egy emlékezetes élményét és minden felmerülő kérdésre választ kapott. Egy kifejezetten interaktív és tanulságos kóstolón vehettünk részt, amiben a résztvevők teljes mértékig partnerek voltak.

fehér kőépület, egy ember megy be a bejáraton
Fotó: Hirling Bálint

A korábban érkezőket a Winehub munkatársa egy-egy pohár pezsgővel kínálta. A közös koccintás meg is adta az alapot a közösség összekovácsolódásához. Az eseménynek a kapuit nemrégiben megnyitó borközpont szolgált helyszínéül. Indusztriális stílusával és hatalmas tereivel, kialakításával csak hozzáadni tudott az esemény emelkedettségéhez. A kóstolóterem, ahol az esemény zajlott, a Winehub emeletének központi részén helyezkedik el, körben üvegfalak övezik. Bármerre néztünk, a jobbnál jobb borok kerültek a látóterünkbe.

A terembe érkezve megterített asztal fogadott minket. Minden résztvevő megtalálhatta a kóstoláshoz szükséges poharakat, vizet és falatokat a tételek közötti „öblítéshez”. Kaptunk egy kóstolójegyzetet, amit a szervezők külön erre az alkalomra készítettek és aminek segítségével mindenki közelebb kerülhetett a borok értékelésének világához. Emellett pedig a Vince márciusi lapszáma is ott várt minket asztalon, benne az este folyamán megkóstolt borok teszteredményével.

Nemzetközi borakadémikus a „katedrán”

szürke ruhás nő áll a kivetítő előtt, kezében pohár
Vancsik Ivett, DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Vince Magazin főszerkesztője
Fotó: Hirling Bálint

A kóstoló az est főszereplője, vagyis a chardonnay szőlőfajta tulajdonságainak, termőhelyeinek, jellemző aromajegyeinek megismerésével kezdődött. A chardonnay világába Vancsik Ivett, DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Vince Magazin főszerkesztője repített minket. Megtudhattuk, hogy ez egy kifejezetten neutrális fajta. Ennek megfelelően a borászok kedvük szerint bármilyen tételt készíthetnek belőle, a csendes boroktól kezdve a pezsgőkig, száraz boroktól egészen az édesekig, számtalan szebbnél szebb tétellel találkozhatunk. Olyan ez a borászoknak, mint egy üres festővászon a művészeknek: kiélhetik kreativitásukat, megmutathatják, az adott vidéken az ő szaktudásukkal mit tudnak kihozni ebből a sokszínű fajtából. Tökéletesen tudja tükrözni a termőhely adottságait is, akár a klimatikus, akár a talajviszonyokat. Éppen ezért volt annyira izgalmas, hogy egy újvilági és öt hazai, de öt különböző borvidéken készített, hordóban érlelt chardonnay-t kóstolhattunk meg az est folyamán.

Néhány, a Vince Borműhelyen elhangzott érdekesség a chardonnay-ról

  • Az egész világon körülbelül 200 ezer hektár területen termesztik a fajtát, Magyarországon közel 2500 hektárt foglal el.
  • Bora készülhet reduktív módon is, acéltartályban erjesztve. Ekkor magasabb savtartalom, frissesség, könnyed gyümölcsösség jellemzi. Illatában és ízében is megjelennek a citrusfélék, a zöldalma és olykor a mineralitás.
  • A hűvösebb klímán termesztett szőlőből készült tételekre inkább a citrusos jegyek jellemzőek. A melegebb tájak felé haladva mindinkább a trópusi gyümölcsök, őszibarack, ananász jegyeit fedezhetjük fel a borokban.
  • A hordóban érlelt chardonnay-kat leggyakrabban 225 literes burgundi hordókban készítik. Ezek készülhetnek zempléni, de akár francia, vagy amerikai tölgyből is.
  • Battonage technológiának nevezzük azt, amikor a seprőt (vagyis az elhalt élesztőket, apró héjdarabkákat stb.) benne hagyják a még érlelődő borban és időközönként felkeverik. Ez a megoldás extra krémességet, testességet biztosít a bornak, valamint növeli a komplexitását is.

Az első bort közösen, Vancsik Ivett vezetésével vettük górcső alá. Megismerkedtünk a Vince Magazin által használt 20 pontos értékelési rendszerrel, hogy majd mi is ez alapján mondhassunk ítéletet a borokról. Pont úgy történt minden, ahogy a Vince Magazin bortesztjein szokott. Megvizsgáltuk a poharunkban lévő bor tisztaságát, színét, az illatában található aromajegyeket, végül pedig a kortyot is kielemeztük. Megtudhattunk néhány különlegességet is a borok vizsgálatával kapcsolatban. Például azt, hogy az úgynevezett templomablak utal a bor extrakttartalmára, valamint az édességére is. Minél több maradékcukrot tartalmaz a tétel, annál lassabban „kúszik le” a pohár faláról.

Színek, illatok, ízek

fekete ruhás nő áll a kivetítő előtt, egy asztal körül emberek ülnek
Fotó: Hirling Bálint

A bor színe utal a borok korára is. Fehérborok esetében minél mélyebb az adott bor színe, annál idősebb. Vörösborok esetében ez pont fordítva van, az idő múlásával egyre halványodik a színük. Ezen információ birtokában az első tételhez viszonyítva igen nagy sikerrel tudtuk megtippelni, hogy fiatalabb, vagy idősebb az a bor, ami éppen a poharunkban van.

Közösen beazonosítottuk a hordó illat- és ízjegyeit is. Megállapítottuk, mennyire intenzív az illata, kerestünk benne virágokat, különböző citrusokat vagy éppen trópusi gyümölcsöket. Megvizsgáltuk, mennyire van a tétel egyensúlyban, nem lóg-e ki valami, nem túl savas-e mondjuk, vagy nem túl rövid-e a lecsengése. Az alkoholtartalmat a szájban érzett melegítőhatás alapján próbáltuk kitalálni, itt értek minket meglepetések. A harmadik tételt szinte mindenki magasabb alkoholtartalmúnak érezte, mint az előző két bort, azonban mégis ennek volt közülük a legalacsonyabb az alkoholtartalma.

Végül mindenkinek kialakult az egyéni sorrendje a saját pontszámai alapján. Abban nagyjából mind egyetértettünk, hogy a Vince Magazin tesztjén Vince-díjat kapott két tétel méltán kapta meg az elismerést és végül legtöbbünknek ezen két tétel valamelyike lett a befutó. (A szóban forgó két tétel a Várszegi Pincészet Wieland Selection Chardonnay 2020 és a Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2018.)

A borkóstoló, ami nem ér véget a kóstolással

A vezetett kóstoló végeztével lehetőségünk volt a tételeket még visszakóstolni, egy-egy tételt újra “elemezhettünk”. A kóstolás közben felmerült témákat pedig ekkor már kötetlenebb formában vitathattuk meg egymással. Mindig nagyszerű élmény mások véleményét meghallgatni, tapasztalatokat cserélni, ez az est pedig remek lehetőséget kínált erre, mind a kóstoló közben, mind azután.

borkóstoló, emberek ülnek egy teremben asztal körül
Fotó: Hirling Bálint

Olyan élmény volt ez, amit semmiképp nem érdemes kihagyni! Ha csak ismerkedünk a borok világával, akkor azért érdemes elmenni a következőre, hogy mélyebb ismereteket szerezhessünk egy igazán kötetlen, beszélgetős kóstolás keretében. Ha pedig már nem vagyunk újoncok a borok világában, megoszthatjuk a saját tapasztalatainkat, gondolatainkat a többi vendéggel, és hallhatunk másoktól is sok érdekeset.

Erre még rengeteg lehetőség adódik, hiszen a Vince Borműhely sorozat máris „robog tovább”. A következő állomás 2023. május 16-án lesz a St. Andrea Skybarban, a jegyek már megvásárolhatók. Itt a névadó egri St. Andrea borászat legkiválóbb tételeiből lesz borkóstoló Berényi Oszvald, a St. Andrea Skybar étterem menedzserének vezetésével. Az első alkalom alapján biztosan állíthatjuk, a Vince Borműhely soron következő kóstolója is hasonlóan magas színvonalú és információdús lesz, egy a bort hasonlóan kedvelő és nyitott társasággal!

Szerző: Balog Nikoletta
Címlapfotó: Hirling Bálint