Az ötödik íz, ami világhírűvé tette a japán konyhát

2024. április 22.

Érdemes tanulni tőlük: a japán konyha az egyik legegészségesebb a világon.

A japán gasztronómia nemzetközi népszerűsége vitathatatlan. A távol-keleti ország ételei kifinomultan ötvözik a sziget által kínált gazdag alapanyagokat, mindebből pedig jól látszik: a japán konyha sikerében az ízvilág mellett a módszereknek és a felfogásnak is hatalmas szerepe van. Ez a gondolkodásmód az öt különböző íz harmóniájában is tetten érhető – von mérleget a Falstaff.

A cikk emlékeztet rá, az UNESCO néhány évvel ezelőtt hivatalosan is elismerte a japán gasztronómia jelentőségét, amikor a washoku – vagyis a hagyományos japán konyha – a szellemi kulturális örökség része lett. A tradicionális főzőművészet mintegy 2000 évvel ezelőtti kínai hatásokból ered. Később koreai szerzetesek érkezése hatott rá, végül a 17. századi Edo-korszakban végezték el az utolsó finomításokat.

Ma már nehéz elképzelni bármelyik európai országot a japán éttermek nélkül ugyanúgy, mint a japán ízek, konyhai technikák és az egész filozófia nélkül. A japán konyha folyamatosan új rajongókat szerez a világon, és ennek nemcsak az új és szokatlan ételek iránti vágy az oka. A buddhizmus és a sintóizmus által inspirált gasztronómiát sokan valódi művészeti formának tekintik.

A japán konyha titka

Amellett, hogy átgondolt és esztétikus, a japán konyha rendkívül egészséges is. Nem véletlen, hogy Japánban kiugróan magas a várható élettartam: jelenleg 85,5 év. (Összehasonlításképpen: a magyar várható élettartam 77,45 év.) A hagyományos ételek alacsony kalóriatartalmúak, kevés bennük a cukor, a hús és a telített zsírsav. Gazdagok viszont egészséges gabonafélékben, hüvelyesekben és halakban. Mindez vitathatatlanul rengeteget javít az emberek egészségén.

Ha meg akarjuk érteni a japán konyha filozófiáját, érdemes megismerkednünk az öt elem, vagyis az öt íz harmóniájával. A helyi szakácsok elsőszámú célja megteremteni a lehető legmagasabb szintű egyensúlyt az ételek egyes összetevői között, ezt pedig az öt íz kombinációjával érik el. Az általunk is ismert négy alapízt (sós, savanyú, édes és keserű) egy ötödik, az umami egészíti ki. A testes, sós, malátás, húsokra is jellemző íz legfontosabb forrása a misopaszta és a szójaszósz. A japán ételek valódi esszenciáját végső soron az összetevők ízivilága közötti átfedés adja.

Címlapfotó: Aditya Romansa / Unsplash