Bemutatjuk a zöldségek gyémántját, a növények kaviárját

2023. május 12.

Édes, roppanós, íze maga a megtestesült üde tavasz. Michelin-csillagos éttermek kapkodnak utána.

A gasztronómia világában kalandozva mindig lehet találni igazán érdekes dolgokat. A mostani cikk főszereplője is egy igazán különleges zöldség fajta, melyet nagyon nagy becsben tartanak a szakma nagyjai. Ez nem más, mint a „guisante lÁ¡grima”, amit a legjobban könnycsepp borsónak lehet fordítani.

A könnycsepp borsó az alakjáról kapta a nevét, és egyfajta luxus élelmiszerként tartják számon, növényi kaviárjának is szokták nevezni – ovasható a gciencia.com cikkében. A világ legértékesebb borsója Spanyolországban terem. A kerti fajtánál kisebb, laposabb szemű, és egy kicsit csúcsosabb tetejű. Lényegében csak Spanyolországban lehetséges a fogyasztása, mivel egy igen érzékeny növényfajtáról van szó. Ez is szezonálisan terem a kora tavaszi időszakban, hasonlóan a társaihoz. Legnagyobb mennyiségben a spanyol Baszkföldön termesztik – derül ki a theworlds50best.com cikkéből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Loh Lik Peng (@pengloh) által megosztott bejegyzés

A legendák szerint azonban a spanyol borsó nem is Spanyolországból származik. A franciák kezdték el először termeszteni a Versaille-i palota konyhájában, mielőtt telepítettek volna belőle más területekre is, főleg kikötői részekre. Spanyolországban először Getaria városában jelent meg, majd onnan szépen lassan az idő előrehaladtával eljutott a Baszkföldre, ahol jelenleg is termesztik.

Ez a fajta igen különleges bánásmódot igényel, mivel 2 nappal a leszedése után már igen sokat romlik a minősége (körülbelül 60 százalékkal csökken az élvezeti értéke). A betakarítása kézzel mindig hajnalban történik, kerülni kell, hogy erős napfény érje. Ezután minden hüvelyt külön-külön ellenőriznek. A hámozási folyamat is igen bonyolult, mivel a hüvelyek egyenként 6-8 szem kb. 5 mm átmérőjű borsókat rejtenek, így igen finom kezeket igényelnek a kibontáskor.

Mit tud a könnycsepp borsó?

A kemény külső alatt aprószemű, rendkívül édes, vékony héjú, roppanós „gyémántok” rejtőznek. A minőség nagy mértékű, gyors romlását is ez okozza, mivel nagyon magas cukortartalmú, lédús fajtáról van szó. A tőről történő levétele után már szinte rögtön elkezd a benne lévő cukor keményítővé alakulni, így hamar veszít az élvezeti értékéből. Az elmondottak miatt nem szállítható, így spanyol földön kívül nem igen lehet vele találkozni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

네이버 블로그 @마담의젓가락 (@madamschopsticks) által megosztott bejegyzés

Spanyolországban azonban egyre több helyen lehet megismerkedni ezzel a fajtával. Legtöbb esetben Michelin-csillagos éttermek étlapjain fedezhető fel. Ez érthető is, hiszen a termesztése nagyon nagy odafigyelést igényel, így az ára sem mindennapi. A feldolgozás is nagy szakértelmet igényel. Sokáig kísérleteztek vele, hogyan tudják a legjobban visszaadni a borsó valódi tavaszi üde ízét. Ennek a legjobb módja, ha a borsót csak néhány másodpercre forrásban lévő vízbe teszik, így magába zárja minden zamatát és kellőképpen roppanós marad. Általában az előételek főelemeként találkozhatunk vele.

A könnycsepp borsó remek példája annak is, hogy milyen jó a kapcsolat a termelők és az éttermek között. Itt tükröződik a legjobban, hogy egyre több hangsúlyt fektet a világ a fenntarthatóság, és a különleges alapanyagok bemutatására.

Szerző: Pap Julianna
Címlapfotó: Delightin Dee / Unsplash