Meglepő: ez a legrosszabb magyar étel egy internetes szavazás alapján

2024. március 05.

Garantáltan sokan fel fognak háborodni a végeredményen.

Az angol nyelvű TasteAtlas oldal íz ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként definiálja magát. Adatbázisukban töb mint 10 ezer étel és ital található meg, ezeket mindegyikét ráadásul térképre is tették lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják is az egyes tételeket a szerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet stb. A szerkesztőség aztán időről időre megjelentet egy-egy listát egy általuk választott tematika mentén.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, az olvasóik a világ legjobb cukrászdái és levesei közé is választott magyarokat. Talán még izgalmasabb, hogy a TasteAtlas 2024 februárjában kifejezetten a magyar ételekre fókuszáló listát bocsátott szavazásra.

Arra voltak kíváncsiak, a világ mit tart a legrosszabb magyar ételnek. Összesen 45 általuk magyarnak tekintett fogásra lehetett szavazni. Nem túlzás azt állítani, hogy meglepetés született, ugyanis nem a még az egyes magyarok által is bizarrnak tartott pacal vagy éppen a világban tulajdonképpen ismeretlen főzelék végzett az élen.

A kétes dicsőséggel járó első helyet a mákos tésztánk szerezte meg. A világ szerint tehát a mákos tészta a legrosszabb magyar étel. Bár a listának tényleg ez a neve, annyi pontosítást mindenképpen kell tenni, hogy igazából a „legkevésbé jó, legkevésbé kedvelt magyar étel”-ről van szó. A maximálisan adható 5 pontból eme ételünk átlag 3,1 pontot kap. Ez az egyébként közepes eredmény volt a legalacsonyabb a 45 értékelt magyar ételből. Nincsenek tehát az emberek kifejezetten rossz véleménnyel róla, egyszerűen csak nem ez a kedvenc.

A cikk egyébként azt is megemlíti, nem is biztos, hogy magyar fogásról van szó. Az a biztos csak, hogy Közép-Európából  ered, de ugyanúgy eszik Csehországban és Szerbiában is.

Címlapfotó: Tamas Pap / Unsplash