Egy feles pálinka hány pohár bornak felel meg? Itt a válasz

2024. április 30.

Akár otthon, családi körben iszogatunk, akár a barátainkkal töltünk el egy estét, nem árt, ha fel tudjuk mérni, egy pohár itallal mennyi tiszta alkoholt viszünk be a szervezetünkbe.

Ha általában bort iszunk, de alkalmanként egy feles pálinkával koccintanánk, érdemes figyelembe vennünk az „egységnyi alkohol” (standard unit) fogalmát. A nemzetközileg elismert rendszer szerint egy egységnyi alkohol egyenlő 8-12 gramm etil-alkohollal. Átlagosan ennyi alkohol található meg 1 dl borban, 1 pohár sörben és 3 cl párlatban.

A pálinka esetén kicsit összetettebb a képlet. A párlatok világában a sztenderdnek számító (és a fenti számítás alapjául szolgáló) 40 helyett sokszor 50 százalékosnál is magasabb alkoholtartalommal van dolgunk. Egy nagyobb, féldecis felespohárba kitöltött 50 fokos pálinkában 25 ml tiszta alkohol van. Ez 20 gramm tömegű etil-alkoholnak felel meg. Ugyanennyi térfogatú 12 százalékos borral csak 4,8 gramm etil-alkoholt fogyasztunk el, ami azt jelenti, hogy a két ital között közel négyszeres a szorzó. Ez azt jelenti hogy

egy feles pálinka 2 deciliternyi bornak felel meg.

A különbséget értelemszerűen a feldolgozási módszerben kell keresnünk. Ahogy a Daily Meal is kiemeli, a tömény szeszes italok esetén a lepárlási folyamat részeként a víztartalom nagy részét eltávolítják. Így a kész termék sokkal magasabb térfogatszázaléknyi etil-alkoholt tartalmaz.

Az egységnyi alkohol figyelembevétele jó kiindulási alap. Ha ennél is biztosabbra szeretnénk menni, mindig ellenőrizzük le, pontosan hány százaléknyi alkohol van az italunkban. Bár a standard unit a bor esetén 12 százalékos átlaggal számol, az érték természetesen erősen függ az adott bor típusától. Egy tokaji aszú alkoholtartalma olykor a 10 százalékot sem éri el, míg egy testes vörösboré 15 fölé is kúszhat. Aki nem szeretné a borok hátoldalán a címkét bogarászni, az például tematikus borcsomagokkal is biztosíthatja, hogy könnyedebb vagy éppen magasabb alkoholtartalmú borok legyenek otthon készenlétben. Ebből a szempontból is tökéletes választást jelentenek a Vince kedvezményes árú alap borcsomagjai. A fehér trióban könnyedebb fehér tételek vannak benne (a késői szüretelésű pajzos alkoholtartalma alig haladja meg a 10 százalékot), míg a vörös trióban a nagyobb formátumú vörösborok kaptak helyet (benne a 14,5 százalék alkoholtartalmú Jammertal Classicus Cabernet Sauvignon 2019-cel).

A Vince alap borcsomagok az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva azonnal megrendelhetők, így mindig biztosak lehetünk benne, hogy van otthon a kedvünkre való, jó minőségű, de nem extra borunk, amit bármelyik hétköznap kibonthatunk. Akár egyedül, akár a hirtelen hozzánk becsöngető barátok társaságában.

Címlapfotó: Eugenia Clara / Unsplash