Valóságos csodaélelmiszer, mégis irtjuk a kertünkben
Még jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaz, ami ritkaság a zöld növények körében.
A csalánt nyáron érdemes igazán gyűjteni, hiszen ebben az időszakban a növény a legdúsabb tápanyagokban, miközben friss hajtásai még nem fásodtak el. Ne hagyjuk, hogy ez az értékes gyógynövény gyomként vesszen kárba, használjuk ki rendkívüli összetételét – bíztat az agroforum.hu cukke. Mint írják, a frissen szedett csalán levelei és hajtásai bővelkednek vasban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, valamint A-, C- és K-vitaminban. Emellett jelentős mennyiségű fehérjét is tartalmaznak, ami ritkaság a zöld növények körében.
Mikor és hogyan gyűjthető a csalán?
Napsütéses, száraz időben érdemes begyűjteni, lehetőleg virágzás előtt, amikor a levelek még zsengék és hatóanyag-tartalmuk csúcson van! Használjunk kesztyűt, és kerüljük a forgalmas utak menti növényeket, hogy tiszta, szennyeződésmentes alapanyagot kapjunk – folytatja az említett cikk.
Ne csak egyetlen célra gondoljunk: a nyári csalán kiváló alapanyag lehet permetléhez, komposztaktivátorhoz, de akár szárított takarmánykiegészítőként is hasznosítható. Törekedjünk arra, hogy a betakarított csalánt azonnal feldolgozzuk vagy megszárítsuk árnyékos, jól szellőző helyen. Így őrizhetők meg legjobban a benne rejlő értékes hatóanyagok.
Címlapfotó: CDC / Unsplash