Lapajánló: már kapható a Vince magazin februári száma

2025. február 08.

Megjelent a februári Vince magazin. Vermutteszt, interjú Bacsó Andrással, kirándulás a Dunakanyarba, és az Agárdi Pálinkafőzde története.

A Vince magazin februári lapszámában a vermutokat vettük górcső alá. Ez a rengeteg ízzel megáldott ital lehet újhullámos vagy tradicionális, fehér vagy vörös – bőven ad teret a felfedezésre. Tokajban készítettünk interjút Bacsó Andrással, a Vince életműdíjasával, autós kirándulásra pedig a Dunakanyarba mentünk. Idei első lapszámunkban azt is megvizsgáltuk, hogy 2025-ben milyen trendek, tendenciák uralkodnak majd a borpiacon. Főzdelátogatásra az Agárdi Pálinkafőzdéhez mentünk.

Vermutteszt

Teszteljük a vermutokat
Fotó: Nyilassy Lili

A vermut ürömmel, más füvekkel, gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesített likőrbor, amely trendivé és izgalmassá teszi a keserű ízeket. Már Hippokratész, az ókori Görögországban, kísérletezett borba áztatott fehér ürömmel, igaz, ő még gyógyításra és frissítésre használta. A modern kori vermutot Antonio Benedetto Carpano alkotta meg a 18. század végén, Olaszországban. Ez a rengeteg ízzel megáldott ital lehet újhullámos vagy generációk óta őrzött recept szerint készült, sziruposan édes vagy meghökkentően fanyar, fehér vagy vörös – bőven ad teret a felfedezésre. Mi 20 különféle vermutot kóstoltunk, és szívből ajánljuk mindegyiket!

A Vince életműdíjasa: Bacsó András

Bacsó András
Bacsó András
Fotó: Dancsecs Ferenc

Csak kevés borászra igaz, hogy nem „szólóban”, hanem nagyobb rendszerek fontos pilléreként (is) képes volt borvidéke és saját karrierje szempontjából komoly életművet alkotni. Akinek „A Birtok” mindig fontosabb volt, mint az egyéni siker. Idősebb Bacsó András így tudott tokaji ikonná válni. 2024-ben ő kapta a Vince életműdíját; ez adta az interjú apropóját.

A Dunakanyar díjnyertes ízei

Készül a menü a Natura Hill Zebegény konyhájában
A Natura Hill Zebegény konyhájában
Fotó: Bácsi Róbert László

A járt utat időnként érdemes elhagyni a járatlanért, két példát is találtunk erre a télen is megkapó szépségű Dunakanyarban. A decembertől zöld Michelin-csillaggal is elismert Natura Hill Zebegényben ebédeltünk, majd azt a váci cukrászdát kerestük fel, ahol a 2024-es Magyarország Tortája készült.

Újdonságokkal a sikerekért

Agárdi Pálinkafőzde, Szabó László
Szabó László ügyvezető igazgató, Agárdi Pálinkafőzde
Fotó: Hirling Bálint

Ha azt mondjuk, hogy a borpiacra rossz idők járnak, akkor a pálinkafőzdék éppen békaesőn és vérzivataron törik át magukat. Az Agárdi Pálinkafőzdének azonban – valószínűleg egyetlen főzdeként – nem csökkent a forgalma. Hogy ebben mi a csoda, és minek köszönhető, arról Szabó László ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

A Vince magazin elérhető országszerte február 8-tól a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!