Egyre több magyar eszi a hurmát, de ezen nincs mit csodálkozni

2023. november 12.

Valóságos vitaminbomba, ínycsiklandóan néz ki, édes, krémes, zamatos.

Becsületes neve káki, ami szép hangzású latin nevéből (Diospyros khaki) ered. Emellett hívják még sharon gyümölcsnek, hurmának, kákónak, persimonnak, kakiszilvának és datolyaszilvának is. Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi, szubmediterrán és a mérsékelt égövi klímában. Hazánkban is nagyon jól érzi magát és szépen terem. Biztonsággal termeszthető minden olyan helyen, ahol nem nagy a téli hőingás és jó eséllyel nem süllyed a hőmérő higanyszála mínusz 18 Celsius fok alá.

A hazai fogyasztók részéről is évről évre nagyobb az érdeklődés a gyümölcs iránt. Ez annak köszönhető, hogy abban az időszakban kiváló vitaminforrás, amikor más már nemigen áll rendelkezésre.

„A káki gyümölcs nagy méretű termésének súlya a közel fél kg-ot is elérheti. Alakja változatos, lehet gömbölyű, lapított és megnyúlt gömb alakú is. A viaszos termések ősszel, a fa lombjával együtt színeződnek, citrom, narancs vagy vörös színt kapnak, és sokáig a fán maradnak. Nagyon szép látvány egy termő fa a már érő termésekkel, az őszi kert dísze. A datolyaszilva utóérő, éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz, s ebben az állapotában fogyasztásra sem alkalmas. Utóérlelést igényel, aminek végén narancssárga húsa krémessé, édessé, zamatossá válik. Az utóérlelés egyszerű: egy zacskóba vegyesen kell pakolni a kákit almával és az alma által kibocsátott etiléngáz beérleli a másik gyümölcsöt is. Akkor fogyasztható, ha már sötétebb színt kap, illatos és puha, ujjal benyomható” – idéz hazai egy termelőt az agroinform.hu kákit bemutató cikke.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🌱Datolyaszilva🌳 (@biodatolyaszilva.hu) által megosztott bejegyzés

A kakiszilvának jelentős az A-, C-, P-vitamin tartalma, de van még benne B1-, B2-, és E-vitamin is. A mikroelemek közül káliumot, magnéziumot és jódot tartalmaz, jelentős mértékben van jelen benne vas, kalcium, foszfor, kisebb mennyiségben mangán és réz; továbbá nagy a rost- és a pektintartalma is.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash