Életműdíjat kapott Bock József

2024. június 19.

Az Országházban vehette át a Magyar Bor Akadémia életműdíját Bock József, a fél évszázada aktív villányi borász.

2024. június 18-án átadták az Országházban a Magyar Bor Akadémia (MBA) életműdíját. Az elismerést Bock József villányi borász kapta. Nagy István agrárminiszter az ünnepélyes díjátadón köszönetet mondott Bock Józsefnek azért a munkáért, amelyet a magyar borágazat újjáéledéséért és fejlődéséért, a magyar bor nemzetközi elismertségéért tett.

A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlővel Villányban. Bock József is tudta, hogy a Jammertal-dűlőben fekvő, ősi családi birtok milyen értékes örökség – idézi a Magyar Távirati Iroda sajtóközleménye a borászt. Elmondása szerint a rendszerváltás után elindult fejlesztések eredményeként a pincészet immár 80 hektár szőlővel rendelkezik. További 70 hektár integrált területen gazdálkodik, a bort saját feldolgozójukban készítik, a birtokhoz szálló is tartozik.

Koch Csaba, az MBA elnöke emlékeztetett arra, hogy az akadémia immár harminchárom éve adja át az Év bortermelője díjat. A kiemelkedő borász pályafutások elismerésére 2017-ben megalapították az életműdíjat is. A díjazottat méltatva elmondta, Bock Józsefnek több mint ötven éve a borkészítésről szól ez élete. Ezen felül rengeteget vállal a közösségért, többek között az MBA elnökségi tagjaként is.

A Gere Andrea villányi borász által felolvasott laudáció szerint Bock József egyike azoknak, akik úttörő szerepet játszottak a Villányi borvidék újjászületésében és akik az egész magyar borágazatot új alapokra helyezték. Munkáját számos egyéb kitüntetés mellett 1997-ben az Év bortermelője díjjal ismerték el. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és elnyerte az Év pincészete díjat, majd 2014-ben a Magyarország legszebb szőlőbirtoka kitüntető címet is – idézte fel.

Bock József – köszönetet mondva családjának és munkatársainak – elmondta: mindig élvezettel végezte és fogja végezni munkáját.

A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.

Címlapfotó: MTI-fotó / Szigetváry Zsolt