piros kimchi készül egy barna tálban
Fotó: mnimage / Shutterstock

Hódít az étel, ami tele van baktériumokkal, mégis szuper egészséges

A cikkben bemutatott világhírű étel annyira egészséges, hogy még a legkomolyabb betegségekkel is felveszi a küzdelmet. Ismerd meg és készítsd el!


Savanyúság nélkül elképzelhetetlen lenne a magyarok élete. Nem létezhet rántott hús vagy pörkölt egy finom kovászos uborka nélkül. Ha viszont egy kis újdonságra vágysz a paprika, ecetes uborka, csalamádé után, akkor bírni fogod a világ egyik leghíresebb koreai ételét, a kimchit. Ígérjük, hogy ugyanolyan elégedett leszel vele, mint a kedvenc savanyú káposztáddal.

Olvasd el ezt is! 10 bizarr szuperélelmiszer, ami segít, hogy egészséges légy

Mit érdemes tudni a kimchiről? 

piros kimchi egy fekete t\u00e1lban

Fotó: Portuguese Gravity / Unsplash


A kimchi egy hagyományos koreai étel, amit sózott-erjesztett zöldségekből készítenek. Jellemzően káposztát, retket, fokhagymát, bambuszrügyet, sárgarépát, uborkát használnak hozzá, ezek mellett pedig olyan fűszereket tartalmaz, mint a só, hagyma, fokhagyma, gyömbér és chili paprika.

kimchi egy fekete t\u00e1lban

Fotó: Portuguese Gravity / Unsplash


A kimchit általában néhány napig vagy hétig szokás erjeszteni, de akár már az elkészítést követően azonnal frissen is fogyasztható. Ha kicsit türelmesebb vagy, akkor természetesen zamatosabb és határozottabb ízt fogsz kapni.

Hogyan hat a szervezetre? 

kimchi egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Markus Winkler / Unsplash


A hagyományosan elkészített magyar savanyúságok nagyon egészségesek, hiszen tele vannak vitaminokkal és probiotikumokkal. De vajon milyen hatással van a szervezetedre a kimchi? A választ a healthline cikkében találtuk meg. Mint kiderült, a kimchi alacsony kalóriatartalmú, viszont annál több hasznos tápanyag található benne. Ilyen például a vas, folsav, valamint a B6-vitamin. És természetesen csakúgy, mint a magyar savanyúságok, a kimchi is rengeteg probiotikumot tartalmaz, ami segít a betegségek megelőzésében és kezelésében.

egy f\u00e9rfi kimchit k\u00e9sz\u00edt

Fotó: Matt Seymour / Unsplash


Ezenfelül a kimchiben megtalálható a speciális Lactobacillus kimchii tejsavbaktérium törzs, ami szintén hatékonyan erősíti az immunrendszert (a kimchiben mutatták ki először, ezért róla nevezték el). Ha mindez nem lenne elég: a kimchi csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát a szervezetben található gyulladások enyhítésével és a koleszterinszint "beállításával".

Ha te is kipróbálnád

koreai kimchi, k\u00e1poszta, paprika \u00e9s s\u00f3

Fotó: norikko / Shutterstock


Ha megjött a kedved az elkészítéséhez, akkor próbáld ki a mi személyes kedvencünket. Íme!

Hozzávalók

  • 1 közepes fej kínai kel
  • 1/4 csésze jódmentes tengeri só
  • víz, lehetőleg desztillált vagy szűrt
  • 1 evőkanál reszelt fokhagyma (5-6 gerezd)
  • 1 teáskanál reszelt hámozott friss gyömbér
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1-5 evőkanál koreai pirospaprika pehely
  • 200 gramm daikon retek, meghámozva és gyufaszál vékonyságúra vágva
  • 4 közepes mogyoróhagyma, megvágva és 2-3 centis darabokra vágva
Így készül
  1. Vágjuk 5 centiméteres darabokra a kínai kelt.
  2. Sózzuk meg alaposan és tegyük bele egy nagy tálba. Jól masszírozzuk bele a sót.
  3. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Tegyünk valamilyen nehezéket a tetejére és hagyjuk 1-2 órán át állni.
  4. Öblítsük le és tegyük egy szűrőbe, hogy lecsepegjen.
  5. Most készítsük el a kimchi pasztát. Ehhez tegyük egy tányérba a fokhagymát, a gyömbért, a cukrot és a halszószt és keverjük sima masszává.
  6. Keverjük hozzá a pirospaprika pelyhet.
  7. Adjuk a zöldségeket a kimchi pasztához.
  8. Nyomkodjuk ki a vizet a káposztából és adjuk hozzá a pasztához.
  9. Keverjük össze alaposan és óvatosan dolgozzuk bele a masszát a zöldségekbe. (A kesztyű itt erősen ajánlott, hogy megvédjük a kezünket a csípős paprikától.)
  10. Tegyük a kimchit kitisztított üvegekbe. Nyomkodjuk le a zöldségeket úgy, hogy a belőlük kifolyó lé legalább 3 centiméterre ellepje azokat. Zárjuk le az üvegeket.
  11. Hagyjuk erjedni 1-5 napig. Tegyük az üvegeket hűvös, árnyékos helyre.
  12. Naponta nézzük meg, hogy halad az erjedés.
  13. Kóstoljuk meg. Ha már érettnek tűnik, akkor tegyük be a hűtőbe. Akkor lesz a legfinomabb, ha legalább 2 hétig állni hagyjuk a hűtőben.

Ha egy kis vizuális segítségre vágysz


A fenti videóban elkészített kimchi szinte teljesen megegyezik a mi kedvenc receptünkkel. Az aprócska különbség csak az, hogy ebbe alma is kerül, ami ad egyfajta édességet az elkészült kimchinek. Ne félj kísérletezni!