7 kedvelt élelmiszer, amiről nem gondolnánk, de tele van cukorral
Számos betegség kialakulását megelőzhetjük, ha csökkentjük ezeknek a magas cukortartalmú élelmiszereknek a bevitelét.
A túlzott cukorbevitel hosszú távon súlygyarapodáshoz, szívbetegségekhez, diabéteszhez és akár még ízületi problémákhoz is vezethet. A cukor roncsolja a bélrendszer jótékony baktériumait, a rosszaknak pedig táplálékul szolgál, ezzel kárt okoz az emésztésben is. Napjainkban az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztásával jóval több hozzáadott, rejtett cukor szerepel az étrendünkben, mint azt gondolnánk. Mindig érdemes megnézni a csomagoláson a termék összetevőinek listáját – hívja fel a figyelmet a Magyar Mezőgazdaság cikke. A szóban forgó írásban egyúttal összegyűjtötték azt a hét élelmiszert, aminél a legkevésbé gondolnánk, hogy tele vannak cukorral.
- Szószok: két evőkanál ketchuppal 8 gramm cukrot viszünk be
- Zabkása: az instant változatok hozzáadott cukrot tartalmaznak
- Ízesített növényi italok: a vaníliás mandulatej vagy éppen a csokis zabtej tele van hozzáadott cukorral
- Aszalt gyümölcs: tele rosttal és cukorral
- Müzliszeletek: lehet bennük rizs- vagy fruktózszirup
- Gabonapelyhek: még a „fitness” változatok is valódi cukorbombák
- Bolti salátaöntet: sok-sok cukor és tartósítószer
Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash