Mozzarella a tányéron: borkorcsolyától a desszertig

2022. október 07.

A nyár egyik legsokoldalúbb, legklasszabb alapanyaga a mozzarella sajt, amely számos módon tálalható, mi pedig még borokkal is összepárosítjuk!

A provence-i rozé világszerte való népszerűségét annak köszönheti, hogy az 1800-as évek végén felfedezték maguknak a tehetősebb franciák a déli, azúrkék tengerpartot, a gondtalanul elköltött napokat pedig rendszerint egy palack hűs rozéval zárták. Ezt az élményt pedig később magukkal is vitték, palackozott bor formájában, a provence-i rozé pedig mára világszerte megkerülhetetlen etalonná vált, s egyben a gondtalan nyár szinonímájává is.

A sokszínű magyar gasztronómiában a fentiekhez hasonlóképpen számos konyhában idézik fel az olaszországi nyaralások emlékét a lelkes konyhatündérek: autentikus olasz ételek itthoni körülményekre átültetett receptjeivel teszik boldoggá szeretteiket, vagy éppen próbálják megidézni a felejthetetlen olaszországi kirándulások emlékét. Ám a nyaraláskor vásárolt olívaolajok, tészták gyorsan fogynak, és noha ezen hozzávalók legtöbbje itthon is beszerezhető, az olasz sajtokkal már nem ennyire egyszerű a helyzet. Míg a parmezánt, és érleltebb társait könnyű importálni, a mozzarella nagyszerűségét éppen a frissessége adja. Pár kanálnyi olívaolajjal, néhány bazsalikomlevéllel, sóval és borssal egy pillanat alatt a taljánok vidékére repít bennünket a teremtő képzelet!

A mozzarellát – bár még nem nevezték így – már a 12. században is készíthették bencés szerzetesek. Ugyan általánosságban Olaszországgal hozzuk összefüggésbe, Lazio és Campania első számú sajtja. Ez utóbbi megyében leginkább a friss bivalytejből készült verzió, a mozzarella di buffala az elterjedt, sőt, DOP (Denominazione di origine protetta) eredetvédett termék. Gyártása során a sajtot nem érlelik, frissen, tartósítószer nélkül hozzák forgalomba a gyúrt sajtot – exportálási nehézségét, sőt, leginkább lehetetlenségét is ez adja.

Szerencsére, a technológia ismertségének, és a modern időknek köszönhetően azonban itthon sem kell nélkülöznünk ezt az ínyencséget: a Szarvasi Mozzarella már 25 éve készíti kiváló, magas minőségű termékeit, amelyhez 100%-ban hazai tejet használ. Sőt, ennél jóval többel is foglalkoznak, receptjeiken keresztül ugyanis azt is megmutatják, hogyan lépjünk túl a fentebb már taglalt egyszerű, de nagyszerű elkészítési módon – mi pedig azt is megmutatjuk, milyen bort érdemes fogyasztani az ételek mellé!

Előétel: Caprese koszorú

Fotó: Szarvasi Mozzarella

Az ízlelőbimbók felélesztéséhez tökéletes választás ez a klasszikus olasz saláta recept, amelynek könnyedségéhez, friss zamatához mi egy intenzív sauvignon blanc-t párosítanánk. És hogy mi kell a salátához? Itt megnézheted.

Magát a mozzarella elnevezést 1570-ban használta Bartolomeo Scappi séf, a szó pedig azt jelenti, hogy „tépett”, és aki egyszer is próbálta ízeire szedni a mozzarella sajtot, tudja, miért is ez a legtökéletesebb szavunk erre a mennyei finomságra.

Leves: Paradicsomkrémleves, mediterrán fűszeres grill mozzarellával

Fotó: Szarvasi Mozzarella

Ha arról van szó, hogy megidézzük az olaszországi nyaralás emlékét, nem maradhatnak el a zöldfűszerek sem! A nyár bővelkedik különböző ízvilágú paradicsomban, bátran kísérletezzünk velük, és arra se legyen gondunk, hogy mivel párosítjuk! A paradicsomszósz és a sangiovese ugyanis kéz a kézben járnak; így érdemes ehhez a pompás leveshez egy közepes testű olasz bort felnyitni. Így tudod elkészíteni.

Tudtad? Egyetlen kilogramm mozzarella elkészítéséhez tíz liter tejre van szükség.

Főétel: Sertés szűz saltimbocca mozzarellával töltve

Fotó: Szarvasi Mozzarella

A saltimbocca jelentése nagyszerűen leírja, miért is imádnivaló főétel: ugorj a számba! A sertésszüzet mozzarellával megtöltve pedig még magasabb szintre varázsolhatjuk ezt az élményt. Recept itt található, mi pedig egy szürkebaráttal (vagy olasz elnevezéssel élve pinot grigióval) ajánljuk.

A Szarvasi Mozzarella kiváló minőségére garancia többek között, hogy ötszörös MagyarBrands-díjas cég.

Desszert: Diós laktózmentes mozzarella golyók

Fotó: Szarvasi Mozzarella

Bizony, a mozzarellát frissességének köszönhetően számos édes receptben is felhasználhatjuk, amelyre például ez a diós üdeség is pazar példa! És ha már dióba burkoljuk a mozzarellát – leírás itt található –, mi mást is ajánlhatnánk mellé, mint egy nem túl tolakodó késői szüretelésű édes bort tokajból.

Desszertet mindig így párosítunk borokhoz, hogy a bor édesebb legyen mint a felkínált étel. Mivel ezek a diós golyók nem tartalmaznak cukrot, csak a gyümölcs édességét, így akár pezsgővel is kísérhetjük, például Haraszthyék tételével.

Cikkünk megjelenését a Szarvasi Mozzarella támogatta.

Címlapfotó: Szarvasi Mozarella