Mozzarella a tányéron: borkorcsolyától a desszertig
A nyár egyik legsokoldalúbb, legklasszabb alapanyaga a mozzarella sajt, amely számos módon tálalható, mi pedig még borokkal is összepárosítjuk!
A provence-i rozé világszerte való népszerűségét annak köszönheti, hogy az 1800-as évek végén felfedezték maguknak a tehetősebb franciák a déli, azúrkék tengerpartot, a gondtalanul elköltött napokat pedig rendszerint egy palack hűs rozéval zárták. Ezt az élményt pedig később magukkal is vitték, palackozott bor formájában, a provence-i rozé pedig mára világszerte megkerülhetetlen etalonná vált, s egyben a gondtalan nyár szinonímájává is.
A sokszínű magyar gasztronómiában a fentiekhez hasonlóképpen számos konyhában idézik fel az olaszországi nyaralások emlékét a lelkes konyhatündérek: autentikus olasz ételek itthoni körülményekre átültetett receptjeivel teszik boldoggá szeretteiket, vagy éppen próbálják megidézni a felejthetetlen olaszországi kirándulások emlékét. Ám a nyaraláskor vásárolt olívaolajok, tészták gyorsan fogynak, és noha ezen hozzávalók legtöbbje itthon is beszerezhető, az olasz sajtokkal már nem ennyire egyszerű a helyzet. Míg a parmezánt, és érleltebb társait könnyű importálni, a mozzarella nagyszerűségét éppen a frissessége adja. Pár kanálnyi olívaolajjal, néhány bazsalikomlevéllel, sóval és borssal egy pillanat alatt a taljánok vidékére repít bennünket a teremtő képzelet!
Szerencsére, a technológia ismertségének, és a modern időknek köszönhetően azonban itthon sem kell nélkülöznünk ezt az ínyencséget: a Szarvasi Mozzarella már 25 éve készíti kiváló, magas minőségű termékeit, amelyhez 100%-ban hazai tejet használ. Sőt, ennél jóval többel is foglalkoznak, receptjeiken keresztül ugyanis azt is megmutatják, hogyan lépjünk túl a fentebb már taglalt egyszerű, de nagyszerű elkészítési módon – mi pedig azt is megmutatjuk, milyen bort érdemes fogyasztani az ételek mellé!
Előétel: Caprese koszorú
Az ízlelőbimbók felélesztéséhez tökéletes választás ez a klasszikus olasz saláta recept, amelynek könnyedségéhez, friss zamatához mi egy intenzív sauvignon blanc-t párosítanánk. És hogy mi kell a salátához? Itt megnézheted.
Leves: Paradicsomkrémleves, mediterrán fűszeres grill mozzarellával
Ha arról van szó, hogy megidézzük az olaszországi nyaralás emlékét, nem maradhatnak el a zöldfűszerek sem! A nyár bővelkedik különböző ízvilágú paradicsomban, bátran kísérletezzünk velük, és arra se legyen gondunk, hogy mivel párosítjuk! A paradicsomszósz és a sangiovese ugyanis kéz a kézben járnak; így érdemes ehhez a pompás leveshez egy közepes testű olasz bort felnyitni. Így tudod elkészíteni.
Főétel: Sertés szűz saltimbocca mozzarellával töltve
A saltimbocca jelentése nagyszerűen leírja, miért is imádnivaló főétel: ugorj a számba! A sertésszüzet mozzarellával megtöltve pedig még magasabb szintre varázsolhatjuk ezt az élményt. Recept itt található, mi pedig egy szürkebaráttal (vagy olasz elnevezéssel élve pinot grigióval) ajánljuk.
Desszert: Diós laktózmentes mozzarella golyók
Bizony, a mozzarellát frissességének köszönhetően számos édes receptben is felhasználhatjuk, amelyre például ez a diós üdeség is pazar példa! És ha már dióba burkoljuk a mozzarellát – leírás itt található –, mi mást is ajánlhatnánk mellé, mint egy nem túl tolakodó késői szüretelésű édes bort tokajból.
Desszertet mindig így párosítunk borokhoz, hogy a bor édesebb legyen mint a felkínált étel. Mivel ezek a diós golyók nem tartalmaznak cukrot, csak a gyümölcs édességét, így akár pezsgővel is kísérhetjük, például Haraszthyék tételével.
Cikkünk megjelenését a Szarvasi Mozzarella támogatta.
Címlapfotó: Szarvasi Mozarella