8 élelmiszer, ami a csomagoláson feltüntetett lejárati időnél előbb tönkre mehet

2025. szeptember 10.

Befolyásoló tényező a tárolás mikéntje, de még az adott élelmiszer olajtartalma is.

Számos olyan alapanyag lapulhat a kamránkban, ami hivatalosan még hónapokig, sőt akár évekig is eláll. De attól, hogy egy termék „még jó”, nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban friss, vagy épp a csúcson van. Érdemes tehát átnéznünk a kamrát, és megválni azoktól a hozzávalóktól, amik már nem biztos, hogy fogyasztásra alkalmasak – ajánlja az in.hu cikke. Be is mutat 8 olyan terméket, amiknél érdemes résen lenni. Az alábbiakban ezeket ismerteti a vince.hu.

Quinoa (és más teljes kiőrlésű gabonák)

A quinoa (és egyébként a legtöbb teljes kiőrlésű gabona) eltarthatósága nagyban függ a zsírtartalmától. A hő, a levegő és a nedvesség a legnagyobb ellensége, ezek hatására a bennük található egészséges olajok könnyen megavasodhatnak. A friss gabonáknak enyhén édeskés illatuk van, vagy épp semmilyen. Ha dohos, olajos vagy furcsa szagot érzünk, ideje megszabadulni tőlük.

Sütőpor és szódabikarbóna

Nemcsak a fűszerek, a sütéshez használt alapanyagok is veszíthetnek hatékonyságukból. A régi sütőpor vagy szódabikarbóna miatt a süteményeink nem fognak feljönni. Egy gyors teszttel ellenőrizhetjük a szavatosságukat: keverjünk össze egy kevés szódabikarbónát ecettel, illetve sütőport forró vízzel. Ha pezsegnek és habzanak, még használhatók.

Őrölt fűszerek

A kedvenc fűszereink, mint például a kurkuma, paprika vagy szerecsendió, nagyjából 2-3 év alatt elveszítik ízüket és illatukat. Bár egészségkárosító hatásuk nem lesz ezután sem, a régi fűszerek egyszerűen már nem fognak ízt adni az ételeinknek. Szagoljuk meg, kóstoljuk meg, és ha semmi íze, ideje lecserélni őket.

Graham keksz

A felbontott kekszet mindig légmentesen záródó dobozba tegyük, hogy ne szívja magába a nedvességet. A bontatlan változat is csak korlátozott ideig őrzi meg frissességét. A graham keksz általában körülbelül 9 hónapig tárolható biztonságosan a kamrában.

Diófélék és magvak

A mandula, földimogyoró vagy más diófélék magas olajtartalmuk miatt gyorsan avasodnak. Éppen ezért általában pár héten (vagy maximum néhány hónapon) belül el kell fogyasztanunk őket. Ha fura, festékszerű vagy kesernyés szagot érzünk, vagy olajos, sötét a külsejük, inkább ne használjuk fel őket. Átlátszó fagyasztózacskóban a hűtőben viszont akár egy évig is frissek maradhatnak.

Gabonapehely

A megnyitott gabonapelyhek körülbelül három hónap alatt vesztenek frissességükből a levegő hatására, még akkor is, ha ez nem érzékelhető azonnal. A lezárt doboz viszont akár egy évig is eláll – kivéve, ha dióféléket tartalmaz, mert azok gyorsabban avasodnak. Ha a müzlinek kellemetlen, avas íze van, inkább ne fogyasszuk el. Bár az egészségünkre általában nem veszélyes, az élmény biztosan nem lesz kellemes.

Tea

A teafiltereket is érdemes legfeljebb egy éven belül felhasználni. Az illóolajok, amik az ízt adják, idővel megromlanak, ennek hatására a teánk rossz ízűvé válik.

Kávé

A kávé különösen érzékeny a tárolásra. Szakértők szerint a kávészemeket és a darált kávét legjobb 2-4 héten belül elfogyasztani. Az instant kávé ugyan tovább eláll, de azt is érdemes két hónapon belül felhasználni. Tároljuk légmentesen zárható dobozban, fénytől és hőtől védett helyen – így megőrizhetjük az aromákat.

Címlapfotó: Steven Ungermann / Unsplash