Minden alapanyagunk megvan ehhez a mennyei keleti ételhez, mégsem készítjük
Nálunk is elég alapanyagunk lenne hozzá, mégsem ismerjük, pedig nagyon egészséges étel.
A töltött zöldséges ételek évszázadok óta a török és közel-keleti konyha részét képezik. A töltött padlizsán receptek például már a középkorban feltűntek egyes korabeli arab szakácskönyvekben. Az ókori görög konyhában pedig a sajttal töltött fügelevelek hódítottak. Bár a szőlőlevél konyhai felhasználása nálunk még gyerekcipőben jár, mégis érdemes megismerkedned a technikával, ugyanis biztosan imádni fogod ennek a különleges ételnek az ízvilágát.
Honnan származik?

A töltött szőlőlevél valószínűleg az Oszmán Birodalom idején jelenhetett meg, igaz, egyes levantei országok ezt vitatják Sőt, lehetséges, hogy a törökök a perzsáktól “lopták” ezt az ősi főzési technikát (szőlőlevél hajtogatás, főzés, lehűtés) – olvasható a mazalv oldalán. A dolma eredetével kapcsolatban tehát a mai napig rengeteg kérdés maradt megválaszolatlan.

A töltött szőlőlevelek eredeti változatát yalanji-nak, vagy törökül “hazugnak” nevezik, mivel a kis batyukba húst nem, csak rizst tesznek – írja a hungrypaprikas oldala. Az összehajtogatott kis falatokat aztán húslevesben megfőzik, majd lehűtve fogyasztják. Ez a verzió a mai napig nagyon elterjedt a jelentős muszlim közösséggel bíró országokban, például Törökországban, Libanonban, Irakban és Szíriában. Mindazonáltal a különleges savanykás ízű finomság Görögországban is nagyon elterjedt.
Az előre elkészített konzerv dobozos yalanji egyébként nálunk is beszerezhető néhány áruházlánc boltjában.
A töltött szőlőlevelek másik verziója a dolma, amiben a rizs és zöldségek mellett darált hús is helyet kapott. De akadnak olyan dolmák is, amiket tenger gyümölcsivel töltik meg.

Egy biztos: minden említett országnak megvan a saját dolma vagy yalanji verziója.
Az egyik legkülönlegesebb variáció az iraki dolma, ami nem csak a szőlőlevélbe tekert falatokat takarja, arrafelé a “kabát” lehet más zöldség, például padlizsán is.
Miért szőlőlevél?

Ha a szőlőlevelet megfelelően tárolják, akkor nagyon erős szerkezetű marad, vagyis tökéletes töltött ételek készítéséhez. Ezenfelül a szőlő növény nagyon szívós, így sok helyen megterem. A levelei is erősek ez pedig azért fontos, mert yalanji és dolma elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy ne szakadjoanak el a megtöltés közben.
Elterjedését segítette, hogy szuper egészséges is, mivel az A-, B6-, C – és K-vitaminokat is tartalmazza. Emellett jelentős mennyiségű vas is található benne, ami a vérképzéshez szükséges. A vas hiánya gyakran szédüléshez, fáradtsághoz és kimerültséghez vezet.
Végül pedig a szőlőlevelek rostos szerkezetüknek köszönhetően megkönnyítik az emésztést.
Hogyan készül?
A yalanji és dolma elkészítése kétségtelenül sok időt és türelmet igényel, ezért a legtöbb család együtt szokta elkészíteni, egyfajta közös program ez számukra.
Cserében viszont, mint az a videóból is kiderül, a szőlőleveles falatokhoz nincs szükség semmiféle különleges hozzávalóra. A vegetáriánus verzióba csak paprika, petrezselyem, paradicsom, hagyma és rizs kerül. Ha te is elkészítenéd ezt az ételt, akkor az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned, hogy a töltött szőlőlevelek ne égjenek le. Ha krumpli szeleteket teszel az edény aljára (úgy, mint a videóban), akkor nem történhet baj.
Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: hanif66 / Shutterstock