Ha nyár, akkor fagylalt

2021. november 07.

A nyári hőhullámokat kevesen szeretik, mert megterhelik a szervezetet, mégis vannak, akik kimondottan várják ezt az időszakot, ők pedig a fagylaltárusok.

Sokan kizárólag úgy képesek túlélni a nagy meleget, ha naponta több gombóc jeges finomságot elfogyasztanak. Nem véletlen, hogy egy több milliárd dolláros iparág épül erre az alapvető emberi igényre. Mivel a hűtés évezredeken át a gazdagok kiváltsága volt, sokáig igazi luxusnak számított, ami a hétköznapi emberek számára elérhetetlen volt. Az elmúlt száz évben azonban ez megváltozott, és a fagylalt a mindennapok részévé vált. Ennek köszönhetően számos érdekesség fűződik a fagylaltokhoz – ezek közül szedtünk össze néhányat.

50 nyalás és 273 kalória

Egy átlagos fagylaltgombóc elfogyasztásához nem kevesebb, mint 50 nyalásra van szükség, míg egy gombóc vaníliafagylaltban 273 kalória van. A fagylalt tehát nem fogyókúrás étel, egy gombóc ledolgozásához például 5-6000 lépést kell megtennünk. A fagylaltárusok kedvenc napja a vasárnap, ugyanis messze ezen a napon adják el a legtöbb gombócot, függetlenül attól, hogy hány fok van a hét többi napján.

Új-Zéland az élen

A legtöbb fagylaltot az Egyesült Államokban gyártják és eszik, az egy főre jutó fagylaltfogyasztásban azonban az USA csak a második, ezt a listák Új-Zéland vezeti – fejenként évente 28,4 liter fagylalttal, ami durván napi 1 gombócnak felel meg. Nem semmi teljesítmény, tekintve, hogy ebben a statisztikában a csecsemőktől kezdve az aggastyánokig mindenki szerepel, tehát egy átlagos felnőtt minden bizonnyal még ennél is több fagyit eszik egy nap.

Marco Polótól a NASA-ig

Európába állítólag a híres velencei utazó, Marco Polo hozta el az első ázsiai fagylaltrecepteket, a Távol-Keleten tett utazásairól hazatérve, valamikor a 13. században. Ezek azonban még nem kerültek be azonnal a köztudatba, az első fennmaradt fagylaltreceptet ugyanis egy 1665-ben megjelent könyvben találták meg. Manapság a fagylalt már annyira a hétköznapok része lett, hogy a NASA tájékoztatása szerint benne van abban a három ételben, amelyet az űrhajósok a leginkább hiányolnak a világűrben eltöltött időszakban – a másik kettő a pizza és a szénsavas üdítő.

A chilistől a libamájasig

Ezernél is több fagylaltízesítés létezik a világon. A jól megszokott csokoládé, vanília és eper mellett számos egészen bizarr ízű fagylalt is kapható. Az Egyesült Államokban a vállalkozó kedvűek chilis, homáros, libamájas vagy éppen hot-dog ízű fagylaltot is kóstolhatnak, de lehet kapni kéksajtos és bourbon whisky ízűt is.

Ha a fagyi előtt egy finom ebédet is elfogyasztana, válassza az Interfood ételfutárt. Gazdag kínálatunkban minden hétköznapra megtalálhatja kedvencét!