Finomabb, mint a lángos, nagyszüleink imádták, ma már alig pár helyen kóstolhatjuk

2025. május 06.

A lángos, ami egyszerűbben elkészíthető, mint híres “testvére” és édesen ugyanolyan finom, mint sósan.

Az elfeledett magyar ételek sorát gazdagítja a rongyos lapótya, amelyet nagyszüleink, dédszüleink konyhájából ismerhetünk. Ez egy laktató, népies lángosféleség, amelyhez nem szükséges élesztő, csupán szódabikarbóna a tészta “felfújásához” – olvasható az Agrárszektoron. Mint írják, alapanyagai egyszerűek: liszt, langyos víz és aludttej (vagy kefir, joghurt). A rongyos lapótya elkészítéséhez 500 g búzafinomliszt, 1 dl aludttej (vagy joghurt, kefir), 1 evőkanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1-2 dl langyos víz, valamint sertészsír szükséges a kenéshez és sütéshez. A feltéthez tejföl, fokhagyma, só és bors dukál.

A tésztakészítés során a lisztet elkeverjük a sóval, szódabikarbónával és aludttejjel, majd langyos vizet adunk hozzá, és alaposan kidagasztjuk. A dagasztást “felverve” végezzük, alulról felfelé, hogy minél több levegő kerüljön a tésztába. A sima felületű tésztát letakarva 30 percig pihentetjük.

Pihentetés után a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, hideg zsírral megkenjük, feltekerjük, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat oldalukra fektetjük, és további 20 percig pihentetjük letakarva.

A sütéshez zsírt olvasztunk egy serpenyőben, a csigákat óvatosan kilapítjuk, majd közepes lángon 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalukat. A jó végeredmény jele, ha a tészta sütés közben hólyagossá válik.

A kisütött lapótyákról lecsepegtetjük a felesleges zsírt, majd fokhagymás, sós-borsos tejföllel tálaljuk, melegen fogyasztva. Érdemes figyelni arra, hogy a sütés során pótoljuk a zsírt, és ne süssük túl a tésztát, mert akkor száraz, kemény lesz. A rongyos lapótya édes változatban is elkészíthető, porcukorral, lekvárral, mogyorókrémmel vagy csokoládéöntettel, de ebben az esetben csak csipetnyi sót tegyünk a tésztába.

Akinek kedvence a lángos, mindenképpen tegyen egy próbát a lapótyával is.

Címlapfotó: Yana / Unsplash