5 képesség, amire mindenkinek szüksége lesz 2024-ben

2024. január 10.

Ezt nem mi mondjuk, hanem a szakértők.

Kevés dolog fontosabb, mint hogy gondosan elkészített étel kerüljön az asztalunkra. Az új év mindig jó apropó a fejlődésre. A Delicious gyűjtött össze 5 alapvető készséget. Következzenek a konyhai technikák, amiknek az elsajátítása után sokkal jobban érvényesülhetünk majd a konyhában 2024-ben.

Tésztakészítés

Bár hajlamosak vagyunk az olasz asszonyok (nonnák) kiváltságának tekinteni, a saját, friss tészta elkészítése valójában nem bonyolultabb, mint bármilyen kenyérféle tésztáját összeállítani. Ráadásul vannak olyan tésztaformák, amikhez még tésztagépet sem kell használnunk. Ezeket a hagyományos formákat (például pici, cavatelli vagy pappardelle) sodrással és vágással is könnyen elkészíthetjük.

Késhasználat

Bár nem ez a legizgalmasabb gasztro-téma, a Delicious szerint a kés megfelelő használata elengedhetetlen ahhoz, hogy az ételeinket biztonsággal készítsük el. Amennyiben nem vettünk részt szakácsképzésen, valószínűleg nem megfelelő technikával vágunk. Ezért, ha időnk engedi, térjünk vissza az alapokhoz, és szánjunk időt a profi mozdulatok elsajátítására. Rengeteget tanulhatunk hivatásos szakácsok YouTube-videóiból. Ha belejövünk, garantáltan megváltozik majd a főzéshez való viszonyunk.

Csirkebontás

A hús a 21. század embere számára annyira magától értetődővé vált, hogy sokszor nem kezeli a megfelelő tisztelettel. Egy egészben vásárolt csirke darabokra vágása viszont megtanítja az alapvető henteskészségeket. Amellett, hogy így jobb minőségű és fenntarthatóbb húshoz is juthatunk, a folyamat emlékeztet majd arra, hogy nem egy előre becsomagolt és megtisztított étel, hanem bizony egy hús-vér állat kerül az asztalunkra.

Alaplé-készítés

A bolti leveskockák nagyon jól tudnak jönni, viszont miattuk könnyen elfelejthetjük, mennyivel jobb egy igazi házi alaplé. Ezt elkészíteni is roppant egyszerű. Legyen mindig maradék leveszöldség a fagyasztónkban, és ha legközelebb csirkét bontunk, a fel nem használt részeit dobjuk egy lábasba a fagyasztott zöldségekkel együtt. Az egészet főzzük lefedve, alacsony lángon, órákon keresztül. Ha leszűrtük, kész is van a csirkealaplevünk, ami a magasabb szintre emeli majd az ételeinket.

Fermentálás

A fermentálás vagy savanyítás egy technika, amely során a tejsavbaktériumok segítségével erjesztjük a zöldségeket. Nem ez a legegyszerűbb a manapság divatos konyhai technikák közül, de amíg az edényeket sterilizáljuk, a hozzávalókat megmossuk, és az arányokat betartjuk, nincs mitől félnünk. Kezdjük a klasszikusokkal: az elején a savanyú káposzta és a kimchi nyújtja a legnagyobb sikerélményt. Ha szintet lépnénk, áttérhetünk a vízikefírre és a kombuchára. Ne lepődjünk meg, ha utána hamarosan azon kapjuk majd magunkat, hogy éppen fermentálódó italok és savanyúságok üvegeivel van tele a konyhánk.

Címlapfotó: Rizki Oceano / Unsplash