Farsangi fánk egy szuper csavarral a receptben!

2023. február 13.

Farsangi fánk és Vince borcsomag a legszuperebb tételekkel. Na ebből vajon mi sül ki? Spoiler: egy nagyon izgalmas dolog!

A Vince borcsomagokat borszakértőink különös gondossággal állítják össze havonta frissülő, változatos és izgalmas tételekből. Különleges, kedvezményes árú csomagjainkban a hazai pincészetek népszerű borai és pezsgői mellett a Vince Magazin bortesztjein kiemelkedően szereplő tételeket, díjnyertes és limitált kiadású magyar és külföldi csúcsborokat, kis pincészetek nagyszerű palackjait is megtaláljuk!

Ahogy azt az olvasók és a borcsomagot már rendelők megszokhatták, februárban is igyekeztünk mindenki kedvében járni. Ezért többféle válogatás is készült a fehér- és vörösbort egyaránt tartalmazó duótól az „egyszínű” trió csomagon át a klasszik ötös válogatásig.

A februári klasszik ötös válogatás csomagban 5 kiváló magyar borvidék (Eger, Villány, Mátra, Szekszárd, Tokaj) egy-egy kiemelkedő pincészetének borait kapjuk meg.

  • Thummerer Pincészet Tréfli Cuvée 2019
  • Jammertal Szőlőbirtok Grand 2017
  • Bárdos Pincészet Sauvignon blanc 2022
  • Szeleshát Szőlőbirtok Kadarka 2018
  • Pajzos Tokaj T-Furmint 2020

Az 5 tétel eredeti ára összesen 16 170 forint, a Vince csomagban viszont 20 százalék kedvezménnyel 12 990 forintért juthatunk hozzájuk. Ráadásul még ajándék is jár a borok mellé, egy Julius Meinl csésze valamint egy ajándék Vince Magazin.

És ha már február, akkor farsang, ezért egy remek fánk recepttel is készültünk a csomag egyik bora, jelesül a Pajzos Tokaj T-Furmint mellé. Magának a fánknak a receptjét a Limara oldalnak köszönhetjük,

a hozzá tálalt baracklekvár, amiben felhasználásra kerül az említett furmint pár cseppje, már saját szerkesztőségi ötlet.

Persze nem volt nehéz dolgunk, hiszen a T-furmintban fellelhető barackos, citrusos aroma, ami remekül illik a lekvárba.

Szalagos farsangi fánk furmintos lekvárral

Hozzávalók

  • 600 gramm finomliszt
  • 30 gramm élesztő
  • kb. 3-3,5 deciliter langyos tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 0,5 deciliter rum
  • 1 csipet só
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja
  • 80 gramm olvasztott vaj
  • 150 gramm sárgabarack lekvár
  • 0,5 deciliter Pajzos Tokaj T-Furmint

Így készül

  1. Futtassuk fel az élesztőt kevés langyos tejben.
  2. A maradék tejből és a többi hozzávalóból dagasszunk hólyagos tésztát (annyi tejet használjunk, amennyit a tészta felvesz).
  3. Adjuk hozzá a tésztához a rumot is. (Megjegyzés: a rum nem helyettesíthető rumaromával, az alkohol segít ugyanis, hogy a fánk sütéskor ne szívja meg magát olajjal. Természetesen ki lehet venni a receptből, ha gyerek is eszik.)
  4. A legvégén adjuk hozzá az olvasztott vajat.
  5. Kiolajozott kelesztőtálban kelesszük a tésztát duplájára, majd borítsuk lisztezett deszkára. A kezünkkel lapogassuk el jó ujjnyi vastagra.
  6. Szaggassuk ki fánkszaggatóval, majd takarjuk le abrosszal az egészet. Fél órát kelesszük.
  7. 1 liter olajat melegítsünk 170 fokosra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 centiméter magasan álljon benne.
  8. Úgy tegyük a fánkokat a lábasba, hogy a felső felük kerüljön először az olajba. Az ujjunkkal nyomkodjuk be a közepüket. Egyszerre 3-4 darabot süssünk.
  9. Fedővel letakarva mintegy másfél percig süssük őket, majd fordítsuk meg. (1 perc után ellenőrizzük a színüket és szükség esetén vegyük lejjebb a lángot.) A másik oldalt fedő nélkül süssük ugyancsak másfél percig.
  10. Keverjük ki a baracklekvárt a borral, amíg a könnyen kenhetővé nem válik.

Címlapfotó: prananta haroun / Unsplash