3 díjat zsebelt be egy miskolci pince

2023. június 03.

A különleges versenyen a közönségszavazás összes díját bezsebelte a pince.

Tarolt a Bagoly Club, újrázott az Aranykorona Történelmi Étterem, szakmai díjat kapott a Gonda Pincészet, a Kispolgármester pince és az Avasi Álom pince. Az idei Avasi Borangoláson második alkalommal szervezték meg az Avasi Pinceszépségversenyt. A fesztivál közönsége és a szakma is leadhatta voksát a neki legjobban tetsző pincére különböző kategóriákban.

avasi pincesor egyik pincéje
Bagoly Club
Fotó: Avasi Borangolás
pince belseje, székek, dobfelszerelés
Bagoly Club
Fotó: Avasi Borangolás

Az első versenyhez hasonlóan ezúttal is egy volt, aki majdnem mindent vitt: a Bagoly Club. Mindhárom meghirdetett kategóriában, a „Leghangulatosabb pince”, a „Legautentikusabb pince” és az „Avas Kincse 2023” legtöbb közönségszavazatát egyaránt ők zsebelték be. A legszebb gasztropince 2023-ban ismét az Aranykorona Történelmi Étterem lett. Elsöprő győzelmükhöz szeretettel gratulálunk!

Az Avasi pincesor szakmai díjazottjai

A szakmai zsűri azonban egészen más szempontokat vett figyelembe, így ebben az teljesen eltérő eredmény született. Noha Szunyogh László miskolci főépítész, a zsűri tagja elismerte a Bagoly Club értékeit, díjat mégsem ítéltek nekik, csak szép szavakkal méltatták törekvéseiket. „A balkáni építési stílust idéző Csabai pincesor szép példája. Tulajdonosa kellő gonddal újítja meg a pincét, de a palánkszerű külső építészeti elemek kialakításukban kevésbé igazodnak az Avasi pincesor építészetéhez.”

Nagy pince kategóriában a Gonda Pincészetet díjazták. A zsűri megjegyezte, a felújítási munkákban kifejezetten tetten érhető az igényesség. Külön értéke a teljeskörű gondolkozás, vagyis hogy a borászati tevékenységen túl minden olyan funkcióra alkalmas legyen, ami az avasi Mélyvölgyben jellemző. Így a hely nemcsak az építészeti kialakításnak köszönhetően, de a gondos működtetés eredményeképpen is méltó avasi kulturális, vigalmi és kulináris helyszín egyben.

avasi pincesor pincéje, barna-fehér épület
Kispolgármester pince
Fotó: Avasi Borangolás

Kis pince kategóriában a szakmai értékelés alapján a Kispolgármester pince diadalmaskodott. A főépítész kiemelte, külön dicsérendő az emeleten „svájci faház” stílusban kialakított, a polgári világ kvaterkáinak hangulatát idéző terasz.

A különdíjat pedig az Avasi Álom pincének ítélte oda a szakma. Azt is alaposan megindokolták, miért.

„Az épület nem túl kedvező építészeti adottságokkal rendelkezik. Ehhez képest külön díjazandónak ítéljük azt a törekvést, ami az épületnek az avasi miliőhöz igazodó részeit hangsúlyozni, illetve a kifejezetten rossz megjelenésű részleteket pedig más eszközökkel elfogadhatóvá, és a környezetbe illeszkedővé tenni igyekszik. Külön kiemelendő ez utóbbiak közül a feltehetőleg romos utcai homlokzatot takaró, 1960-as évekbeli furnérborítás. Ez alaphelyzetben igénytelen lenne, de különleges színezésével egyedi arculatot adott a borháznak.”

épület belseje, a fehér falon díszek, előtérben asztal és szék
Ékszerdoboz
Fotó: Avasi Borangolás

Emellett két másik pincét is méltatott a szakmai zsűri. Ezek a tavaly szinte minden elismerést besöpört Ékszerdoboz és a „mindig minden díjat megérdemlő”, a történelmi Avas legpatinásabb borháza, a Polgármester pince.

Címlapfotó: vinceveras / Unsplash