10 élelmiszer, amiből 40 éves kor fölött muszáj sokat ennünk

2025. március 02.

Az étrend 40 fölött egy kevés finomhangolást igényel, ha szeretnénk megőrizni egészségünket.

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, melyet a középkorba lépve érdemes kiiktatni az étrendünkből. Most mutatunk – az előző listát is jegyző Fit Father segítségével – 10 olyat, amit minél többször kellene fogyasztanunk az egészségünk megőrzése érdekében.

Bogyós gyümölcsök

A málna, az eper, az áfonya, a szeder és más bogyós gyümölcsök rengeteg rostot, vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak. Előnyük, hogy sok más gyümölccsel ellentétben alacsony a kalóriatartalmuk, és a bennük található természetes cukroknak köszönhetően gyors energialöketet biztosítanak. A rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a magas koleszterinszintet.

Keményítőmentes zöldségek

A legtöbb keményítőmentes zöldség alacsony kalóriatartalma mellett rendkívül magas rost-, vitamin-, valamint ásványianyag-tartalommal bír. Ebbe a kategóriába tartozik a spenót, a kelkáposzta, a rukkola (és a legtöbb leveles zöldség), a zeller, a sárgarépa, az uborka, a paradicsom, a gomba, a hagyma, a paprika, a cukkini, a spárga, a brokkoli és a karfiol is. Rendszeres fogyasztásuk csökkenti a rák és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Baromfi

A csirke és a pulyka remek vas-, cink- és B-vitaminforrás, valamint az emberi szervezet számára esszenciális aminosavakat tartalmaz. Fehérjedús, így amellett, hogy segíti az izomépítést, a diétás étrendekbe is kiválóan beilleszthető.

Hal és tenger gyümölcsei

Magas vitamin- és fehérjetartalma miatt javasolt a halak, garnélarák, fésűkagyló és más tengeri herkentyűk rendszeres (ideális esetben heti kétszeri) fogyasztása. A halak és a tenger gyümölcsei gazdagok D-vitaminban, jódban, B-vitaminokban, kalciumban, foszforban, cinkben, vasban, káliumban és magnéziumban. Egyes halfajták, például a lazac és tonhal, tele vannak szívbarát omega-3 zsírsavakkal ezzel elősegítve az agy és a szív megfelelő működését.

Avokádó

Segíti a szív egészséges működését, fokozza a vitaminok felszívódását a szervezetben, ráadásul energialöketet ad. Zsírsavtartalma miatt elnyújtja a teltség érzetet, ezáltal támogatja az egészséges testsúlyszabályozást is. Mindezen felül pedig C-, K-, E- és B-vitaminban, valamint káliumban és magnéziumban gazdag.

Olívaolaj

Az avokádóhoz hasonlóan az olívaolaj is tele van tápláló, laktató zsírokkal, amelyek segítenek kordában tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint hozzájárulnak a szív megfelelő működéséhez. Nem utolsó sorban pedig csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az olívaolaj kiváló K- és E-vitaminforrás, és gazdag az antioxidánsokban. Utóbbiak nemcsak jótékonyan hatnak az immunrendszerre, de gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Egyes tanulmányok szerint az olívaolaj csökkentheti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Hüvelyesek

A különböző típusú babok és más tápanyagban gazdag hüvelyesek (mint például a csicseriborsó, a zöldborsó és a lencse) rengeteg rostot, fehérjét és ásványi anyagot tartalmaznak. Remek vas-, cink-, magnézium-, kálium- és B-vitaminforrások. Rendszeres fogyasztásuk segít csökkenteni a magas koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A hüvelyesek alapvetően fokozzák a jóllakottság érzetét, ezáltal segítik az egészséges testsúlyszabályozást.

Diófélék és magvak

A napraforgómag, chia mag, lenmag, tökmag, dió, kesudió, mandula, pisztácia és földimogyoró kiváló rost-, fehérje-, B- és E-vitaminforrás. Emellett magas a kalcium-, kálium-, vas-, cink- és magnéziumtartalmuk is. Gyakran „szuperélelmiszernek“ nevezik a magvakat, mivel rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a magas koleszterinszint, a különböző szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Habár a diófélék és a magvak magas kalóriatartalmú élelmiszerek, korábbi tanulmányok szerint önmagukban mégsem okoznak elhízást.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonafélék közé tartozik a quinoa, a barna rizs, a vadrizs, az árpa, a hajdina, a köles és a bulgur. Mindegyik rostban, vitaminban és ásványi anyagban gazdag, valamint magas a B-vitamin, folsav, vas, magnézium és kálium tartalma is. Segítik az egészséges testsúlyszabályozást, valamint csökkentik a magas koleszterinszintet és vércukorszintet is.

Tejtermékek, növényi alternatívák és fehérjeturmixok

A különböző tejtermékek rengeteg fehérjét, kalciumot, D-vitamint, foszfort, jódot és B-vitamint tartalmaznak. Ezek mind elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Különösen jótékony hatású az alacsony zsírtartalmú tej, a mandulatej, a cukrozatlan növényi tej, a túró, a görög joghurt, a natúr kefir vagy akár fehérjepor.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Allison Shaw / Unsplash