A tökéletes főtt krumpli titka: víz helyett egy másik folyadékkal főzzünk
A főtt krumpli valósággal újjászületik, önálló fogásként is megállja a helyét, ha így készítjük.
Időről időre nem árt variálni a jól bevált, klasszikus receptjeinken, hogy kicsit feldobjuk a már megszokott ízeket. Cselekedjünk hasonlóan a főtt krumplival és a belőle készített krumplipürével is. A következő főzés során próbáljuk ki és adjunk a vízhez alaplevet. Ez az alaplé készülhet csirkéből, marhából vagy zöldségekből egyaránt. Az alapvetően semleges ízű krumplinak sósabb, gazdagabb ízt kölcsönöz, így különleges, izgalmas hatást érhetünk el. Hogy tényleg tökéletes végeredményt kapjunk, először ki kell tapasztalnunk az alaplé és a víz megfelelő arányát – írja a Chowhound.
A húsos alaplevek már önmagukban intenzívebbek, ezeket akkor használjuk, ha nem baj, hogy a köretünk (legyen az főtt krumpli vagy krumplipüré) elviszi a show-t. Ha az enyhébb ízt kedveljük, akkor próbálkozzunk először zöldség alaplével. Nincsenek kőbe vésett arányok, de jó kiindulási pont lehet, ha egyenlő arányban használunk alaplevet és vizet. Miután megkóstoltuk a végeredményt, a következő főzésnél módosíthatunk rajta.
Más ételeknél is működik, hogy a főző vizet alaplére cseréljük. Egyik kedvencünk például nem csak ízesebb, de egészségesebb is lesz tőle.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Lars Blankers / Unsplash