Zseniális! Ezzel a trükkel megúszható a fokhagyma pucolás!

2023. július 04.

A fokhagyma pucolás undok dolog. De nem ezzel a trükkel, amivel pár pillanat alatt akár több fejet is megtisztíthatunk.

Biztosan többen követtünk már el a konyhánkban egy kis szabálysértést, amikor a receptben ajánlott mennyiségnél egy picit több fokhagymát adtunk hozzá a készülő vacsorához. Abban viszont mindannyian egyetérthetünk, hogy a zöldség hámozása nem tartozik a legszórakoztatóbb előkészítési feladatok közé. Sőt, néha kifejezetten macerás eltávolítani a papírszerű héjakat a gerezdekről.

A legtöbben valószínűleg hallottak már arról a módszerről, ami azt javasolja, hogy egy kés lapjával nyomjuk szét a gerezdet. Sajnos a héj gyakran még ezzel a technikával sem válik le olyan könnyen. Utána ráadásul ugyanott tartunk: perceket pazarolunk arra, hogy körmünkkel megpróbáljuk leszedni a maradék ráragadt héjat.

A thedailymeal minapi cikkében elárult egy érdekes trükköt, amivel bárki könnyedén megmenekülhet ettől a macerától. Ehhez nem mást kell tenni a gerezdekkel, mint jól megrázni őket. Igen, bár szokatlanul hangzik, a technika elvileg működik. Fogjunk egy befőttesüveget, tegyük bele a felhasználni kívánt fokhagymákat, csavarjuk a kupakot szorosan az üveg tetejére és intenzíven rázogassuk azt körülbelül fél percig. Az üveg kinyitásakor a héj nagy része már levált a gerezdekről, amiket így többé-kevésbé főzésre kész állapotban kéne találnunk.

A konyhai hack már körbejárta az internetet, mégis elég kevesen ismerik. Kierin Baldwin, az Institute of Culinary Education szakácsképző intézmény séfje is megerősítette, a trükk tényleg műkődik. Elmondása szerint az éttermekben, ahol eddig dolgozott, az előkészítő szakácsok rendszeresen alkalmaznak egy hasonló módszert. Ők két serpenyő száját illesztik egymásra és ennek rázásával hámozzák meg köztük a fokhagymákat. Mindenesetre a @testkitchen TikTok profil is letesztelte a technikát (lásd fent), a videóból pedig úgy látszik, valóban működik!

Címlapfotó: bruno neurath-wilson / Unsplas