Mostantól bárki számára megfizethető lesz a gazdagok kedvenc étele?

2024. február 10.

Eddig csak a tehetősek körében volt rendkívül népszerű, ez most változhat.

A kaviár a világ legdrágább ételkülönlegessége, kilós ára átlagosan 2,5 millió forint körül mozog. Egy kanadai cég most növényi alapú termékeivel próbálja elérhetőbbé tenni a gazdagok körében rendkívül népszerű luxuscikket.

A Modern Plant Based Foods egy Vancouverben működő vállalat. Növényi alapú termékeket és húsalternatívákat kínál. A cég most a híresen megfizethetetlennek tartott kaviár fogyasztását szeretné eljuttatni a hétköznapi emberekhez és a vegán közösséghez.

A Food Dive szerint a vállalat a napokban mutatta be a Vegan Kaviar nevű termékcsaládot. A teljesen növényi alapú, ezért az eredetinél sokkal olcsóbb étel lazacos, wasabis és klasszikus „beluga” ízben elérhető.

A termék „luxus ízélményt nyújt, miközben megfizethető alternatívája a hagyományos, drága változatnak, ezzel pedig jelentős űrt tölt be a piacon” – áll a Modern Plant Based Foods közleményében.

„Termékeinket azoknak terveztük, akik a high-end ízt keresik jóval alacsonyabb áron, összhangban a fenntartható és etikus élelmiszer-fogyasztás iránti elkötelezettségünkkel” – mondta Avtar Dhaliwal, a cég vezérigazgatója egy nyilatkozatban. A Modern Plant Based Foods termékei egyelőre Kanada egyes éttermeiben és boltjaiban, illetve online elérhetőek. Az árat egyelőre még nem közölték, de ígérik, hogy az eredeti kaviárok töredékébe fog kerülni. A vegán kaviár európai forgalmazásáról még nincs hír.

A kanadain kívül is vannak próbálkozások a kaviár növényi eredetű megfelelőjének előállítására, korábban mi is beszámoltunk az amerikai projektről. Ott azt is elárulták, miből készül a vegán változat.

Címlapfotó: Jonathan Borba / Unsplash