Garnélás-citromos spagetti: még az is megszereti, aki eddig nem evett rákot

2023. november 03.

Ellenállhatatlan garnélás-citromos spagetti a Vince-díj egyik döntős borával a Dizájnkonyha tálalásában.

Idén ismét megrendezésre kerül a Vince Gála. A borok kedvelőinek kihagyhatatlan programnak ígérkezik ebben az évben is. Az, hogy végül mely borok kerülnek fel a dobogó legfelső három fokára, a november 18-i Vince Gálán derül ki, ahol többek között a 22 kategória 3 top tételét is meg lehet kóstolni korlátlan mennyiségben a megvásárolt jegyekkel.

A Dizájnkonyhánál addig sem tétlenkednek. Az egyik kategória döntős borát máris levették a polcról és felhasználásával készítettek belőle egy receptet. Ez a bor nem más, mint az Etyeki Kúria birtok bora, ami döntős (top3) és így Vince-díj jelölt lett a „Nemzetközi fajtából (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling) hordós érleléssel készült fehér fajtabor” kategóriában.

tányéron étel, mellette borospalack és pohár
Fotó: Dizájnkonyha

A Vince Magazinnal közösen megalkotott garnélás-citromos spagetti igazán ínycsiklandóra sikeredett. Ezt az elegáns ételt a tökéletes randevúhoz ajánljuk, ahol a bor választása is kulcsfontosságú. Az elkészítése könnyű, de az íze egyszerűen káprázatos, és remekül harmonizál az ehhez a recepthez választott Etyeki Kúria Chardonnay borával. Egy igazi gasztronómiai élmény vár rád ezzel a kombinációval!

Garnélás-citromos spagetti Dizájnkonyha módra

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Dizájnkonyha (@dizajnkonyha) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók 2 főre

  • 300 g spagetti tészta
  • 250 g garnéla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 100 ml fehérbor
  • 50 g vaj
  • 1 citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • bors

Így készül

  1. Egy főzőedényben melegítsünk főzővizet, kb. 4-5 liter mennyiségben. Adjunk hozzá egy fél teáskanál sót. Mikor a víz forrni kezd, tegyük bele a tésztát és főzzük 10-12 percig. Ha elkészült, szűrjük le és tegyük félre.
  2. Amíg a spagetti fő, készítsük el a mártást. A vaj felét olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a garnélákat, fél citrom levét, borsot, sót. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és magas hőfokon 2-3 percig főzzük. Ha letelt az idő, vegyük ki a garnélákat. 
  3. Ugyanabban a serpenyőben olvasszuk fel a maradék vajat. Vágjuk hozzá a friss petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Csavarjuk bele a citrom másik felének levét, majd 2-3 percig magas hőfokon főzzük. Ezután mehet bele a kifőzött tészta. Keverjük el alaposan és már tálalhatjuk is.
  4. A tálaláshoz adjunk hozzá még friss petrezselymet és egy kevés olívaolajat.

Jó étvágyat!

Címlapfotó: Dizájnkonyha