Az 5 legjobb kávézó a kávé fővárosában

2023. október 06.

5 kategóriában osztották ki a legjobb kávézó címet a tesztelő szakemberek. Kávérajongóknak kötelező bakancslista következik!

Bécset joggal nevezhetjük a kávé (egyik) fővárosának. A történet 1683-ban kezdődött amikor az Oszmán Birodalom ismét megpróbálta meghódítani a csészárvárost. Ezt a nagy jelentőségű csatát az oszmánok ellen a Habsburg Monarchia és a Lengyelország-Litvánia vezette Német-római Birodalom vívta. Miután az oszmán hadsereg vereséget szenvedett, furcsa babzsákokat találtak az elhagyott táborukban. Az új italt olyan jól fogadták, hogy 1685-ben egész Bécsben sorra nyíltak a kávéházak és megszületett a ma is híres kávéházi kultúra. Még saját bécsi kávé is született: a Wiener Melange a 18. században terjedt el az osztrák fővárosban, elkészítéséhez egy kicsit lágyabb, úgynevezett bécsi pörkölésű kávét használtak.

A 19. századtól Bécs a kávéházak városa volt. Az abszolút fénykorban, az 1910-es években mintegy 600 kávéház működött a Monarchia fővárosában. Az emberek nemcsak kávézni jöttek össze, hanem újságot olvasni és eszmét cserélni, sakkozni, biliárdozni vagy kártyázni, inni vagy az édes semmittevésnek hódolni. Nem csoda, hogy a bécsi kávéházi kultúrát az UNESCO 2011-ben szellemi kulturális örökséggé nyilvánította

Kávé és kávéház ügyben tehát mindenképpen érdemes odafigyelni nyugati szomszédunkra. A vezető osztrák gasztronómiai újság, a Falstaff minden évben számos listát készít. Nemrég adták ki a legjobb rántott húsozós ausztriai éttermekről a listát. Ott a közönség szavazatai alapján alakult ki a végső sorrend, a bécsi kávézók esetében azonban a szerkesztőségé volt a végső (és egyetlen) szó. A szerkesztőség szakemberei maguk tesztelték és pontozták a kávézókat. Összesen 5 kategóriában hirdettek aztán győztes, ami értelemszerűen megegyezett a legmagasabb pontszámot kapott helyekkel.

Az 5 legjobb kávézó a Falstaff szerint

A legjobb modern kávézó Bécsben

La Mercerie, 94/100 pont

A legjobb klasszikus kávéház Bécsben

K.u.K. Hofzuckerbäckerei Demel, 94/100 pont

A legjobb pékségben működő kávézó Bécsben

Joseph Brot, 96/100 pont

A legjobb éttermi kávézó Bécsben

Meierei im Stadtpark, 97/100 pont

A legjobb újhullámos (speciality) kávézó

Balthasar, 95/100 pont

Címlapfotó: Mike Kenneally / Unsplash