Ezt együk 2023-ban: 10 kihagyhatatlan gasztrotrend

2022. november 26.

A 2023-as gasztrotrend főszereplői között lesznek szuper egészségesek, kissé bizarrak és nosztalgikusak is.

A 2023-as gasztrotrendek meghatározása

Szinte megállás nélkül bukkannak fel új gasztrotrendek, ilyen például az általunk is nemrég bemutatott butter board (magyarul vajas deszkának lehet fordítani). Az év végéhez közeledve azonban talán izgalmasabb a jövőbe tekinteni, azt kutatni, vajon milyen trendeket tartogat a 2023-as év a gasztronómia szerelmeseinek? A trendek felderítésében az amerikai Whole Foods áruházlánc segített, ők nemrégiben tették közzé a következő év 10 divatos élelmiszerének listáját.

A listát a vállalat „trendtanácsa” állította össze – ez egy több mint 50 fős szakértőkből álló csoport. A cég az előrejelzéseit a termékbeszerzés és a fogyasztói preferenciák terén szerzett több évtizedes tapasztalatra alapozta – számolt be a hírről a marthastewart oldalán megjelent cikk.

1. Magyal

zöld teás bögre
Fotó: David Mao / Unsplash


Pár éve a kombucha (fermentált, erjesztett ital) hódította meg a világot, most úgy tűnik, a magyalon a sor. A yaupon névre is hallgató koffeintartalmú növény az amerikai őslakosok körében már évszázadok óta előszeretettel használt gyógyteának számít. Az enyhe, földes ízű ital 2023-ban nagy valószínűséggel feltűnik majd az itallapokon is.

2. Alternatív tejek

fehér por és kanál
Fotó: HowToGym / Unsplash


Az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak az alternatív tejek. De mi a helyzet az előállításuk során keletkező melléktermékekkel? A Whole Foods szerint egyre több márka kezdett kísérletezésbe az alternatív tejipari melléktermékek hasznosítására. Egyes cégeknek például sikerült a melléktermékekből új termékeket létrehozniuk a pékek számára, köztük liszteket és más a sütéshez felhasználható alapanyagokat.

3. Növényi alapú tészta

sárga fusili tészta
Fotó: Bozhin Karaivanov / Unsplash


Ki ne hallott volna már a csicseriborsóból készült isteni tésztákról vagy a karfiolos gnocchiról? 2023-ban várhatóan még több növényi alapú tészta jelenik majd meg. Ezek között szerepel majd például a tök és a főzőbanán is.

4. Datolya

datolyák fehér tálban
Fotó: VD Photography / Unsplash


Noha a datolya bizonyos régiókban régóta kedvelt, a gyümölcs a kilátások szerint a következő évben az egész világot meghódítja. A keleti finomság édesítőszerként, paszták és szirupok formájában fog megjelenni a polcokon.

5. Állattartási körülmények javítása és minőségi hús

csirkék
Fotó: Thomas Iversen / Unsplash


Egyre több ember számára fontos az, hogy az állattartók jobb körülmények között tartsák például a csirkéket (nagyobb hangsúlyt fektessenek a szabadban eltöltött időre), illetve hogy jobb minőségű hús kerüljön az asztalokra. 2023-ban jönnek az igazán minőségi húsok.

6. Hínár

sushi és zöld alga
Fotó: Önder Örtel / Unsplash


Egyre népszerűbb a klímatudatos fogyasztók körében a légkörben lévő szén elnyelésében segítő hínárok (angolul: kelp) fogyasztása. 2023-ban valószínűleg tészta, chips, különféle szószok és még sok más termék készül majd ebből a tengeri növényből.

7. Klímatudatos feliratok

bolygót ábrázoló plakát
Fotó: Markus Spiske / Unsplash


Az utóbbi időkben a vásárlók számára egyre fontosabbá vált a környezetbarát termékek kiválasztása, így a gyártók a termékcímkéken kezdték el feltűntetni fenntarthatósági törekvéseiket és teljesítéseiket. A Whole Foods arra számít, hogy a következő évben még több vállalat fog szintet lépni a környezettudatosság terén.

8. Nosztalgikus ételek

tej és műzli
Fotó: engin akyurt / Unsplash


Sokan vannak, akik visszavágynak a múltba. A fogyasztói trendek alapján úgy tűnik, 2023 az ő évük lesz. A vásárlók sok olyan élelmiszert kapnak majd, ami a múltra emlékezteti őket. Ilyen például a klasszikus old-school gabonapehely, ami jövőre reneszánszát éli.

9. Avokádó olaj

avokádó félbevágva
Fotó: Dirk Ribbler / Unsplash


Az avokádóolaj már idén is nagy trendnek számított, és úgy tűnik, hogy ez jövőre is folytatódni fog. Az avokádóolaj ugyanis majonézben, készételekben és még sok más finomságban felhasználható.

+1. Prémium állateledel

francia bulldog
Fotó: Karsten Winegeart / Unsplash


2023-ban a fogyasztók jelentős része kedvenceinek is a legjobbat szeretné. Széles körben elterjednek majd a háziállatok egészségének fenntartásához szükséges kiegészítők, a különféle levesek és a speciálisan az idősödő háziállatok számára készült eledelek.

Címlapfotó: Spencer Davis / Unsplash