Ezt együk 2023-ban: 10 kihagyhatatlan gasztrotrend
A 2023-as gasztrotrend főszereplői között lesznek szuper egészségesek, kissé bizarrak és nosztalgikusak is.
A 2023-as gasztrotrendek meghatározása
Szinte megállás nélkül bukkannak fel új gasztrotrendek, ilyen például az általunk is nemrég bemutatott butter board (magyarul vajas deszkának lehet fordítani). Az év végéhez közeledve azonban talán izgalmasabb a jövőbe tekinteni, azt kutatni, vajon milyen trendeket tartogat a 2023-as év a gasztronómia szerelmeseinek? A trendek felderítésében az amerikai Whole Foods áruházlánc segített, ők nemrégiben tették közzé a következő év 10 divatos élelmiszerének listáját.
A listát a vállalat “trendtanácsa” állította össze – ez egy több mint 50 fős szakértőkből álló csoport. A cég az előrejelzéseit a termékbeszerzés és a fogyasztói preferenciák terén szerzett több évtizedes tapasztalatra alapozta – számolt be a hírről a marthastewart oldalán megjelent cikk.
1. Magyal
Pár éve a kombucha (fermentált, erjesztett ital) hódította meg a világot, most úgy tűnik, a magyalon a sor. A yaupon névre is hallgató koffeintartalmú növény az amerikai őslakosok körében már évszázadok óta előszeretettel használt gyógyteának számít. Az enyhe, földes ízű ital 2023-ban nagy valószínűséggel feltűnik majd az itallapokon is.
2. Alternatív tejek
Az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak az alternatív tejek. De mi a helyzet az előállításuk során keletkező melléktermékekkel? A Whole Foods szerint egyre több márka kezdett kísérletezésbe az alternatív tejipari melléktermékek hasznosítására. Egyes cégeknek például sikerült a melléktermékekből új termékeket létrehozniuk a pékek számára, köztük liszteket és más a sütéshez felhasználható alapanyagokat.
3. Növényi alapú tészta
Ki ne hallott volna már a csicseriborsóból készült isteni tésztákról vagy a karfiolos gnocchiról? 2023-ban várhatóan még több növényi alapú tészta jelenik majd meg. Ezek között szerepel majd például a tök és a főzőbanán is.
4. Datolya
Noha a datolya bizonyos régiókban régóta kedvelt, a gyümölcs a kilátások szerint a következő évben az egész világot meghódítja. A keleti finomság édesítőszerként, paszták és szirupok formájában fog megjelenni a polcokon.
5. Állattartási körülmények javítása és minőségi hús
Egyre több ember számára fontos az, hogy az állattartók jobb körülmények között tartsák például a csirkéket (nagyobb hangsúlyt fektessenek a szabadban eltöltött időre), illetve hogy jobb minőségű hús kerüljön az asztalokra. 2023-ban jönnek az igazán minőségi húsok.
6. Hínár
Egyre népszerűbb a klímatudatos fogyasztók körében a légkörben lévő szén elnyelésében segítő hínárok (angolul: kelp) fogyasztása. 2023-ban valószínűleg tészta, chips, különféle szószok és még sok más termék készül majd ebből a tengeri növényből.
7. Klímatudatos feliratok
Az utóbbi időkben a vásárlók számára egyre fontosabbá vált a környezetbarát termékek kiválasztása, így a gyártók a termékcímkéken kezdték el feltűntetni fenntarthatósági törekvéseiket és teljesítéseiket. A Whole Foods arra számít, hogy a következő évben még több vállalat fog szintet lépni a környezettudatosság terén.
8. Nosztalgikus ételek
Sokan vannak, akik visszavágynak a múltba. A fogyasztói trendek alapján úgy tűnik, 2023 az ő évük lesz. A vásárlók sok olyan élelmiszert kapnak majd, ami a múltra emlékezteti őket. Ilyen például a klasszikus old-school gabonapehely, ami jövőre reneszánszát éli.
9. Avokádó olaj
Az avokádóolaj már idén is nagy trendnek számított, és úgy tűnik, hogy ez jövőre is folytatódni fog. Az avokádóolaj ugyanis majonézben, készételekben és még sok más finomságban felhasználható.
+1. Prémium állateledel
2023-ban a fogyasztók jelentős része kedvenceinek is a legjobbat szeretné. Széles körben elterjednek majd a háziállatok egészségének fenntartásához szükséges kiegészítők, a különféle levesek és a speciálisan az idősödő háziállatok számára készült eledelek.
Címlapfotó: Spencer Davis / Unsplash